БСП и ДПС отказаха да подкрепят Бюджет 2016


БСП и ДПС отказаха да подкрепят Бюджет 2016
Снимка: БГНЕС

3886

БСП и ДПС няма да подкрепят проекта за бюджет за 2016 г., стана ясно по време на парламентарния контрол днес.

"Ще бъдем последователна опозиция. БСП няма да подкрепи бюджет 2016 г. и ще продължим да предлагаме други предложения за друго бъдеще на България", заяви председателят на левицата Михаил Миков. Той допълни, че Бюджет 2016 е "бюджет на задълбочаващите се неравенства".

„Неусетно в този бюджет е включена и актуализацията. След 25 октомври все повече невидими резултати от днешното управление се виждат, а гражданите ще започнат да ги усещат все повече. Ако през февруари финансовият министър каза, че няма да има актуализация, ако премиерът заявяваше, че който министър иска пари за актуализацията да си напише оставката, днес виждаме актуализация, която по същество е провал на изпълнението на бюджет 2015 г., въпреки гръмките приказки за повече приходи. През 2015 и 2016 г. се задълбочава тенденцията на най-бързо нарастване на дълг като процент от БВП, тенденцията започнала от 2009 г.”, каза лидерът на левицата.

ДПС няма да подкрепи бюджета, защото има несъгласие с философията на този му. „Още в първия абзац правителството казва, че основен приоритет е запазване на стабилността на публичните финанси. Правителството вижда основен инструмент във фискалната консолидация. Според нас тя е необходимо условие, но не и достатъчно за запазване на финансовата стабилност. И в областта на публичните финанси не може да има сериозен стабилитет без икономически растеж. От 2008 година насам няколко правителства съставят бюджети на дефицит“, заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев.

„Това е втори самостоятелен бюджет на това правителство. Втори опит за финансова консолидация. Първият беше неуспешен, със съжаление го казваме и със желание да бъдем конструктивно критични. В рамките на тази година първият самостоятелен бюджет въпреки заявеното желание на финансовия министър тази консолидация няма да се състои. Бюджетният дефицит на касова основа ще бъде 3,3 %. Нещо, което е близо до миналогодишния“, посочи депутатът от ДПС.

По-рано при представянето на бюджета финансовият министър Владислав Горанов го описа с думите "стабилност, реалистичност, резултати". Той заяви, че през третото тримесечие БВП е нараснал с 2,9% спрямо същия период за миналата година, при равнище на БВП в ЕС от 1,9%.

„Преди година финансовата система беше силно стресирана и тогава работихме по актуализацията за бюджета за 2014 година. Бяха спазени всички срокове за изплащане на всички гарантирани влогове”, обясни министърът на финансите. Той бе категоричен, че с избора на новото ръководство на БНБ държавата е подредила функциите си, така че да има имунитет срещу опити за недобросъвестни действия при управлението на парите на хората. „Уроците са прочетени от всички и финансовата ни система е в стабилност. В края на миналата година гарантирахме, че правителството ще бъде коректен платец към всички, към които има задължения. До края на тази година приключва програмният период 2007-2013 г. Това е причината актуализацията на бюджет 2015 г. да е неизбежен”, категоричен бе Горанов.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички