Радев: Банковият сектор ще поеме в посока сливания


Радев: Банковият сектор ще поеме в посока сливания
Снимка: БГНЕС

3800

Очаквам сливанията да бъдат стратегическата посока, в която ще поеме нашият банков сектор. Но на този етап е малко рано да се говори с конкретика. Това заяви управителят на БНБ Димитър Радев в интервю за Bloomberg TV България.

Попитан за очакванията му от стрес теста на българските банки, той заяви, че тестът ще докаже стабилността на банковата система. „Разбира се, работим много здраво, за да сме напълно подготвени за не толкова добър сценарий и тук визирам какво точно правим като налагане на правила и подобряване на вътрешния контрол в банковия надзор. Но също и поглеждаме към все още зеещи дупки в нашата рамка и на последно място, но не и по значение, осигуряване на подходящи механизми за потенциален капиталов недостиг на банки, където той не може да бъде покрит от пазара. Най-нежеланият сценарий би бил тестът да покаже систематичен проблем в банковата система. Но не смятам, че това ще се случи“, обясни Радев.

Прогнози

По думите на управителя на БНБ прогнозите на банката за икономическия ръст не се различават от тези на правителството. „Очакваме растеж от 2% тази година, подкрепен от добро представяне на износа. И по-добро усвояване на европейските фондове, главно чрез инвестиции в държавния сектор. Що се касае за 2016 г. очакваме по-силно вътрешно търсене благодарение на частния сектор, което ще подпомага икономическия ръст да се движи близо до тези нива, а защо не и да се покачи“, каза той.

По отношение на очаквания бюджетен дефицит от 3,3%, Радев определи фискалното представяне през тази година като силно в резултат на по-добрите приходи от предвижданото. „Важно е, че дефицитът се очаква да се движи до 3%, което е добра отправна точка за засилване на усилията“, допълни той.

България в еврозоната

Официалните критерии за влизане на България в еврозоната са покрити, но има още какво да се прави на структурно ниво – например разрешаване на останали въпроси в сектора на държавните предприятия и подсигуряване на фискалната устойчивост на здравния сектор и пенсионния, коментира Радев.

Запитан дали е реалистично приемането ни във валутния блок през 2018 г., той отговори: „Като централна банка ние се фокусираме главно на предпоставките и тук това отнасям към три групи мерки - първо засилване на банковия надзор, второ въвеждане на Плана за възстановяване и развитие и заработването му, и на трето място провеждането на проверката качеството на активите и стрес тестовете на нашите банки. Първо трябва да приемем, публикуваме и въведем тези мерки. Планът ни е да ги завършим до края на 2016 година и тогава, предполагам, че може да бъдем по-конкретни за време на пристъпване към чакалнята на еврозоната - ERM 2.“

Радев обаче бе категоричен, че не се обсъжда промята на курса на лева и еврото. „Присъединяването към валутния съюз е единствено възможно с фиксиран лев към еврото“, заяви той.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички