Депутатите отхвърлиха предложението за таван на заплатите в БНБ


Депутатите отхвърлиха предложението за таван на заплатите в БНБ
Снимка: БГНЕС

3065

Депутати отхвърлиха предложението на Реформаторския блок за промени в Закона за Българската народна банка, чрез които да се постави таван на заплатите на служителите в БНБ. Законопроектът беше отхвърлен с 50 гласа „за“, 30 гласа „против“ и 39 „въздържал се“.

С проекта се предлагаше възнагражденията в БНБ, Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за финансов надзор и други да се определят като процент от заплатата на председателя на Народното събрание.

В парламента Мартин Димитров от Реформаторския блок обяви, че независимостта на един регулатор не означава, че неговото ръководство само си определя заплатите, а означава свобода на взимане на принципни решения.

"В момента няма ограничения управителният съвет на БНБ да реши да взима и по 1 млн. лв. на месец. Затова е редно да сложим таван на заплатите на всички регулатори. Ако не го направим, е въпрос на време да чуем за поредния скандал със заплати в регулатор", обяви Димитров.

Той посочи, че с колегата му Петър Славов са поискали информация за заплатите в КЗК, но не са получили никакъв отговор и са отнесли въпроса до съда. По данни на Славов в антимонополното ведомството се получавали под формата на допълнителни стимули повече пари от основната заплата.

От името на БСП Янаки Стоилов също защити проекта. Той все пак постави въпроса дали е редно заплащането да се обвързва с това в други държавни институции, при положение че в търговските банки заплащането е значително по-високо.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова коментира от името на ГЕРБ, че БНБ има собствени приходи и нейните финанси са част от приходната част на бюджета, а не от разходната. В допълнение, посочи тя, институцията регулира сектор с високи доходи.

"Нали не считате, че е нормално един надзорен орган, който осъществява надзора, следи да е защитен интересът на вложителите, да взима в пъти по-ниски заплати от работещите в тези банки. За мен това е недопустимо. Ако го направим, в БНБ ще отидат хора, които могат да си позволят да живеят с такава ниска заплата, като намерят начин да си я допълват или защото нямат капацитет да отидат в търговска банка", мотивира позицията си тя.

От ДПС заявиха, че няма да подкрепят проекта, тъй като в държавата няма ясен разчет чий труд колко струва. Алисоман Имамов посочи, че БНБ е независима институция и няма задължението дори да праща в Народното събрание своя бюджет за утвърждаване, а и само задължение да информира парламента за него.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички