Бюджет 2017 бе приет след скандал за парите за наука


Бюджет 2017 бе приет след скандал за парите за наука
Снимка: БГНЕС

2706

След продължителни дебати депутатите приеха на второ четене Бюджет 2017. Дискусиите обаче бяха белязани от огромен скандал,, свързан с предложените допълнителни средства за БАН - 10 млн.лв. и за Софийски университет - 500 хил. лв.

Припомняме, тази сутрин извънредно се събра на заседание комисията по бюджет, за да може да се приемат именно тези допълнителни 10 млн. лев за Българската академия на науките и на СУ с 500 хил. лв.

Предложението бе направено между първо и второ четене от страна на представители на Реформаторския блок, Патриотичния фронт, ББЦ, "Атака" и АБВ. Министерство на финансите беше против, защото даде 5 милиона лева отгоре на бюджета на БАН.

След извънредно заседание на бюджетната комисия беше прегласуван текстът от проекта, според който парите за БАН се увеличават с 10 млн. лв., а за Софийския университет - с 500 хил. лв. За по-късно бе оставена повторното гласуване на текста от проекта, в който сумарно се записват всички разходи.

Когато обаче дойде момента парламентът да се върне към него, депутатите отхвърлиха увеличението на общите разходи с тези за двете институции. Така в крайна сметка те няма да получат увеличението.

Депутатите от левицата напуснаха възмутени залата, където от сутринта се обсъжда и гласува бюджета.

ГЕРБ осъществи атентат срещу българската наука. Това обяви на брифинг Румен Гечев от БСП. Според него 10 милиона лева повече щели да помогнат за нормалното функциониране на академията.

"Те осъществиха атентат срещу българската демокрация", оплака се Гечев. По думите му управляващите разигравали театри в пленарна зала, за да порежат науката. Използвали мръсни трикове, за да блокират работата на флагмана на българската наука, смятат червените.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички