Българите похарчили над 18 млн. евро в чужбина през майските празници


Българите похарчили над 18 млн. евро в чужбина през майските празници
Снимка: iStock/Guliver

1846

По време на майските празници българите са похарчили над 18.4 млн. евро в чужбина, като ръстът спрямо миналата година е с 12 на сто. Броят на направените покупки е над 412 хил., което е с почти 25% повече спрямо 2015 г. Това показват данните на Visa Европа за България, която включва разплащанията, извършени лице в лице на POS терминали, онлайн разплащанията и разплащания на стоки и услуги без физическо наличие на картата (МОТО транзакции).

Общият потребителски разход с български карти Visa в празничния период около Гергьовден тази година надхвърля 5 млн. евро, а броят на покупките достига 115 хил. Общият брой на покупките лице в лице за тридневния период достига почти 45 хил., а сумата надхвърля 2.5 млн. евро. За втора поредна година държавата, в която има най-голям брой регистрирани покупки на POS терминали във всеки от трите дни, е Великобритания. Транзакции лице в лице в същия период са регистрирани в дестинации като Бахамските острови, Бахрейн, Еквадор, Куба, Казахстан и други.

През 2016 г. в дните около 24 май български карти Visa са използвани при чужди търговци (на POS терминали, онлайн и чрез МОТО транзакции) над 147 хил. пъти, а общата сума, изхарчена за този период, възлиза на 6.7 млн. евро. В сравнение с предходната година това е ръст от 24% в броя на покупките и над 16% в стойността на изхарчената сума.

Най-много средства за втора поредна година са изразходвани в Италия, където родните потребители са направили над 5000 покупки в празничните дни на стойност близо половин млн. евро. Това е увеличение от над 30% в потребителския разход на българите на Апенините и е най-голямата сума в сравнение с всички останали държави по света.

Във Великобритания българските граждани са осъществили над 7 хил. покупки на обща стойност 234 хил. евро, или с 10% повече от 2015 г. В южната ни съседка Гърция стойността на изхарчените средства нарастват с над 60% и надхвърлят 230 хил. евро, а броят на покупките достига 2 хил. Употреба на български карти Visa през същия период е регистрирана и в страни като Кувейт, Непал, Чили, Казахстан, Фарьорските острови и Тринидад и Тобаго.

В областта на онлайн търговията са регистрирани над 70 хил. транзакции на обща стойност над 2.7 млн. евро, или с близо 23% повече в сравнение с великденските празници през 2015. Пикът на разплащанията онлайн във Великобритания е бил на 29 април, когато българските граждани са направили над 12 хил. онлайн покупки на стойност над 450 хил. евро само за 24 часа.

Българските потребители са пазарували най-много от търговци, регистрирани още в Унгария, Люксембург, Ирландия и САЩ, като общо в петте страни са направени близо 75% от всички покупки онлайн.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички