Цели четири партии поискаха промяна в правилата за избор на гуверньор на БНБ


Цели четири партии поискаха промяна в правилата за избор на гуверньор на БНБ
Снимка: БГНЕС

2619

Предложение за приемане на правила, по които да бъде избран бъдещия управител на Българската народна банка (БНБ), са внесени днес в деловодството на Народното събрание, предаде БГНЕС. Освен Патриотите, предложения са внесли още БСП, "Атака" и Българският демократичен център, допълва БНР.

Според Емил Димитров-Ревизоро от ПФ кандидатите за поста трябва да подадат документи и да бъдат изслушани в Народното събрание, както е ставал идзборът на главен съдебен инспектор, членове на Висшия съдебен съвет и председател на Комисията за енергийно и водно регулиране. Редно е срокът за прием на документи да е 14 дни. Трябва да има и изисквания за представяне на концепция за управлението на БНБ и да бъде представен и екип от кандидата, добави Ревизоро.

След кризата с Корпоративна търговска банка /КТБ/, разразила се през юни миналата година, пострада имиджа на България като стабилна финансова страна. Това се отрази и върху репутацията на БНБ и нейното ръководство, които като надзорен орган трябваше да следят да няма подобни кризи. На дневен ред бе поставен въпроса и за отговорността на управителя на Централната банка, открито се заговори за неговата смяна.

Първият номиниран за гуверньор на БНБ е Димитър Радев. Той се появи в сградата на НС във вторник, 26 май, за да проведе "информационно-опознавателни" срещи с отделните парламентарни групи. Менда Стоянова от ГЕРБ заяви тогава, че се търси максимална подкрепа и консенсус за избирането на нов управител.

Финансовият експерт Юлиан Войнов смята, че процедурата за избор на нов управител на БНБ трябва да бъде коренно различна от начина, по който управляващите избират своите кандидати на важните държавни постове. "Тук въобще не става въпрос за професионалните умения на Димитър Радев, макар че и те биха могли да бъдат коментирани", каза той, припомняйки, че Радев 15 години е отсъствал от България. "Важно е все пак тези проблеми, които настъпиха след фалита на КТБ, да ги познава отблизо, за да може се справи. Като ръководител на Централната банка той ще трябва да вземе най-дейно участие при вземането на решение в този проблем", добави Войнов.

В духа на изказването на Войнов от БСП са попитали Радев дали е готов да провери и ревизира определени действия на сегашния УС на БНБ и дали ще търси отговорност за тях.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички