Дацов: Задължителното електронно деклараране на данъци ще предизвика затруднения


Дацов: Задължителното електронно деклараране на данъци ще предизвика затруднения
Снимка: iStock/Guliver

1837

Гражданите ще се затруднят със задължителното електронно деклариране и плащане на данъците от 2018 г., заяви бившият заместник-министър на финансите Любомир Дацов. Предложението е част от пакета данъчни промени, подготвен от финансовото министерство. Дацов допълни, че ограничаването на кешовите разплащания до 5 000 лева също е твърде нисък праг.

"Още повече на фона на много други ограничения, които централизират власт, което за мен не е добра тенденция. Мисля, че няма никакъв проблем със сегашния таван от 10 000 лв., за да бъде променян", каза той.

Сред останалите предложения на финансовото министерство е въвеждането на облекчение от един процент от данъка върху доходите, ако получаваме всичките си пари по банков път и правим поне 80 % от разходите си безкасово. Според Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал - облекчението няма да помогне на хората:

"Няма да има голямо приложение. Малко хора ще се възползват от това данъчно облекчение, подобно на данъчното облекчение за кредитите на младите семейства."

Първият прочит на промените в данъчните закони показва, че кешовите разплащания ще се ограничат до 5000 лв., като в момента са 10 000 лв., както и от догодина всички да са задължени да декларират корпоративния данък единствено и само по електронен път, каза Иванов и допълни:

"Промените не са драстични, за разлика от миналата година. Не се предлага въвеждането на нови данъци, не се увеличават данъчни ставки, което би трябвало да е добре за бизнеса и той да не е недоволен, но общият преглед показва, че промените в данъчните закони са в няколко посоки. Първата посока е за хармонизирането на българските данъчни закони с европейското законодателство във връзка с приемането на няколко директиви."

Иванов предупреди, че от догодина ще има поскъпване на по-масовите марки заради промяната на формирането на акциза, а финансистът Любомир Дацов беше категоричен, че начинът, по който ще се промени акцизът върху цигарите, е правилният.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички