Данъчната проверка на КТБ показва нарушения на Закона за счетоводство


Данъчната проверка на КТБ показва нарушения на Закона за счетоводство
Снимка: БГНЕС

6381

Данъчна проверка на фалиралата през 2014 г. "Корпоративна търговска банка" (КТБ), свързана с годишния финансов отчет на банката през 2014 г., е показала, че е нарушен Закона за счетоводството. Това става ясно от отговор на финансовия министър Владислав Горанов на въпрос от депутатите от ГЕРБ Методи Андреев, от ПФ Валери Симеонов и РБ Петър Славов и Мартин Димитров.

Правени са и други данъчни проверки за петте години до 2015 г., като споря тях КТБ не е нарушавала данъчното и осигурителното законодателство, става ясно от писмения отговор на Горанов. Извършена е една и в момента се извършват две ревизии за плащането на данъци от страна на КТБ, но резултатите от тях по закон не се дават на народни представители, казва още Горанов, цитиран от Actualno.com.

Запитването на народните представители касае данъчна проверка, последваща ревизия на КТБ и установените резултати. Четиримата искат да знаят за какъв период е направена тя, обхваща ли, дори и частично, периода 2010-2015 г., през този период извършвани ли са и други проверки и/или ревизии на КТБ и какви нередности са установили те?

Андреев, Симеонов, Славов и Димитров също така искат да научат налице ли е отклонение от заплащането на данъци и други публични задължения и дали са изяснени обстоятелствата във връзка с констатациите на прокуратурата от съществени разминавания и липси при касовата наличност?

В писмо от НАП от 12 януари 2016 г. се казва, че е приключила данъчна проверка на „КТБ“ АД. Обичайно проверка на задължен субект се извършва при наличие на данни за евентуано отклонение от заплащане на данъчни и други публични задължения. Също така обичайно при установяване на факти и обстоятелства в подкрепа на горното, проверката може да бъде последвана от данъчна ревизия, се казва в обосновката към въпроса на четиримата народни представители.

Владислав Горанов уточнява, че по нарушението на изискванията на Закона за счетоводството от последната година на дейността на банката е образувано административно-наказателно производство.

За периода 2010-2015 г. на КТБ освен проверката на финансовия отчет от 2014 г. са извършени 18 проверки за установяване на факти и обстоятелства, като 12 от тях са за издаване на удостоверения на чуждестранни физически лица, 4 – за издаване на становище за прилагане на Спогодби за избягване на двойното данъчно облагане, и 2 проверки за факти и обстоятелства, свързани с открити банкови сметки на други задължени лица.

При извършените проверки не са установени допуснати нарушения на данъчното и осигурителното законодателство от страна на КТБ.

Още подробности по темата прочетете в Actualno.com.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички