Очакваме отговор от AlixPartners дали участва в събирането на парите от КТБ


Очакваме отговор от AlixPartners дали участва в събирането на парите от КТБ
Снимка: БГНЕС

3549

Чака се отговор от международната разследваща компания AlixPartners Ltd. ("Аликс партнърс" Лтд.), за да се разбере дали тя има задължението да участва в събирането на парите от източването на "Корпоративна търговска банка" (КТБ). Това става ясно от отговора на синдиците на изпадната в несъстоятелност през 2014 година банка по запитване от депутатите от Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров.

Какъв е предметът на договора с AlixPartners Ltd. и предвидено ли е в него участие на разследващата компания във възстановяването на източените средства от КТБ", питат Димитров и Славов във въпрос до министъра на финансите Владислав Горанов.

Те се интересуват още има ли предвидени неустойки във връзка с клаузата за „конфиденциалност” и подписването на подобна клауза съгласувано ли е това с Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) и Министерството на финансите (МФ).

Двамата депутати също така искат да научат ще бъде ли предоставен целия Договор в секретна секция на Народното събрание по начина, по който бе предоставен и самият доклад.

Молим да имате предвид, че клаузите по договора, сключен между „Корпоративна търговска банка“ и Alix Partners UK LLP, са конфиденциални, се казва в отговора на синдиците Ангел Донов, Кристи Маринова и Лазар Илиев по искането становище от народните представители от РБ. Въпросът, зададен към министъра на финансите, е препратен към синдиците на фалиралата кредитна институция.

„След получаване на описаното запитване незабавно сме информирали представилите на Alix Partners UK LLP и сме поискали съгласие за разкриване на поисканата информация. Към настоящия момент отговор не е постъпил. След получаване на отговор от страна на Alix Partners UK LLP ще Ви уведомим незабавно“, се казва в писмото на синдиците с дата 1 март 2016 г.

Мотивирайки въпроса си Димитров и Славов припомнят, че на депутатите бе даден достъп в секретна секция на Народното събрание до доклада на AlixPartners. "За правилното разбиране и анализ на информацията в близо 600-страничния доклад е необходимо, на първо място, да се знае точното задание на предмета по договора с разследващата компания. т.е., какво и е било възложено да разследва", обясняват реформаторите.

Според тях е важно и да се изясни дали договорът с AlixPartners предвижда единствено изготвяне на доклад, или и пряка подкрепа и участие във възстановяването на източените средства, най-вече чрез отпускане на необезпечени кредити на кухи фирми, които са ги прехвърляли на трети лица.

Вчера депутатите от РБ Мартин Димитров и Петър Славов, от ПФ Валери Симеонов и от ГЕРБ Методи Андреев поискаха от Владислав Горанов да каже с кое точно дружество е сключен договорът за разследване източването на КТБ  - дали това е AlixPartners Services UK LLP, Alix Parners UK LLP или компанията-майка AlixParners.

Междувременно днес Народното събрание прие на първо четене законопроекта за изменение допълнение на Закона за банковата несъстоятелност, чрез който се позволява докладът на AlixPartners за фалита на КТБ да стане публичен. В момента той е в секретната секция на Народното събрание.

"Това е страшно важно. Ние от Реформаторския блок не можем да си изясним защо международното разследване се ограничи до писане на доклад. Нали фирмата трябваше да участва в събирането на лошите кредити", заяви по време на дебатите по законовите изменения Мартин Димитров. "Ако нещата спрат дотук каква е ползата и какъв беше смисълът от международното разследване", добави той.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички