Депутати искат проверка на агентурното минало на хора с необезпечени кредити от КТБ


Депутати искат проверка на агентурното минало на хора с необезпечени кредити от КТБ
Снимка: БГНЕС

2157

Хората с необезпечени кредити от КТБ, както и тези, които са направили цесии и прихващания, да бъдат проверени за принадлежност към бившата Държавна сигурност. Това предлагат депутатите от Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров и от ГЕРБ Методи Андреев. Идеята им ще бъде обсъдена пред второто четене на промените в Закона за досиетата.

Минути преди тримата да обявят своите намерения, пред журналисти в Народното събрание излязоха няколко депутати от БСП, които отново заявиха, че искат закриване на Комисията по досиетата и прекратяване на нейната дейност, пише Topnovini.bg.

“Защо БСП толкова неистово иска закриване на Комисията по досиетата? Една от причините е защото те разбраха, че ние ще настояваме новите кредитни милионери да бъдат проверени за принадлежност към ДС. И те не искат да има комисия, за да няма проверка. Така проверка е имало през 90-е години за тогавашното източване на банки”, коментира Мартин Димитров (Реформаторски блок).

Методи Андреев пък припомни, че един от вносителите на проектопромените на БСП - Таско Ерменков, е в конфликт на интереси, защото е обявен за офицер на РУМНО.

"Столетницата" иска закриване на комисията, тъй като според тях само внасяла раздори в българското общество и не е допринесла за нищо друго. Атанас Мерджанов, зам.-председател на червените депутати, дори обвини управляващите в "лустрационен хъс".

Законопроектът на БСП предлага всички архиви от Комисията по досиетата да бъдат съхранени в Институт по национална памет.

Някога ще се стигне до Институт по национална памет, но ние все още не изучаваме безпристрастно историята на комунизма, още се правят опити онова време да се представя като хубаво, посочи още Методи Андреев.

В отговор на въпрос той също поиска оставката на главния прокурор и заради това, че Сотир Цацаров оспори пред Конституционния съд приетите от Народното събрание текстове, според които няма давност за престъпленията на комунизма.

Припомняме Ви, че в началото на годината излезе информация за политици, бизнесмени, спортисти и общественици, спасили милиони от фалиралата КТБ.

Стана ясно кои са най-големите фигури, които са успели с цесии да спасят големите си влогове, потънали след фалита на банката.

Светлина върху имената хвърли новият списък по въпроса с цесиите от банката, публикуван от синдиците. По същество цесията представлява прехвърляне на заем на нов кредитор. В разгара на скандала лично Бойко Борисов ги обяви за "далавера".

Основният момент при цесиите беше кога точно съдът ще обяви датата на несъстоятелност на КТБ, защото след нея цесиите подлежат на осчетоводяване и могат да бъдат отменени. Датата съгласно решение на Софийския апелативен съд (САС) е 20 юни, 2014 година. Всички цесии, които присъстват в списъка на синдиците, са оповестени след тази дата.

Според изчисления на "24 часа" банкерът Цветан Василев е спасил 80 млн. лева с цесии и прихващания през компании, които са били част от бизнес империята му – например само „Дунарит“ има 49 прихващания в евро, щатски долари и левове. 12 от тях са за суми от над 1 млн. в съответната валута, като най-голямата цесия е за 23 млн. евро!

Василев обаче далеч не е единственото интересно име. Политици, бизнесмени, общественици, дори спортисти личат в списъка. Припомнете си техните имена.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички