Депутати ще съдят ФГВБ заради мълчанието около КТБ


Депутати ще съдят ФГВБ заради мълчанието около КТБ
Снимка: БГНЕС

2565

Тишината около това кои са участниците във фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ) ще доведе до съдебно дело. Депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов, от ГЕРБ Методи Андреев и от Патриотичния фронт Валери Симеонов обжалват пред Софийския административен съд мълчаливия отказ на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) да каже кои са лицата на публични длъжности, които са съпричастни към източването и фалита на банката.

Нареклата се Група за натиск не е получила в 14-дневен срок отговор на поискани от тях данни по Закона за достъп до обществена, съобщава Mediapool.

Депутатите са внесли на 18 ноември във фонда заявление да каже кои политици, лица на висши публични длъжности и партии и свързани лица са замесени в източването на КТБ, тъй като има реална опасност някои от тях да продължават да вземат отговорни решения във връзка с разследването, издирването и разпродажбата на имуществото на КТБ.

Четиримата посочват, че исканата от тях информация трябва да е част от доклада на международната компания "АликсПартнърс“, която бе наета от ФГВБ да проследи транзакциите с активите на банката. Данните от проучването обаче не са публично достъпни, поради клауза за конфиденциалност в договора между компанията и държавата. Според депутатите в случая общественият интерес трябва да надделее над търговската тайна.

Освен това, съгласно промени в Закона за кредитните институции, при вписване на несъстоятелност на банкова институция в Търговския регистър, в шестмесечен срок синдикът е длъжен да обяви публично лицата, заемали публични длъжности, включително политически партии, когато те са имали привилегировани депозити в банката, взели са директно или косвено кредити от фалиралата институция правили са цесии и прихващания на вземания след поставяне на банката под специален надзор или са имал консултантски и други договори с нея.

Предвид вписването на несъстоятелността на КТБ в Търговския регистър на 22 април 2015 г., срокът за изнасяне на данните по този законов текст е изтекъл още на 22 октомври. Въпреки това ФГВБ отказа да отговори в законовия срок.

Административния съд, който ще разгледа жалбата, вече е отменял мълчалив отказ по сходен казус. В началото на месец ноември тази година Административния съд в София отмени мълчаливия отказ на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да оповести размера на възнагражденията си. Делото тогава беше заведено от народните представители Петър Славов и Мартин Димитров, след като комисията не им предостави исканите данни по подадено заявление за достъп до обществена информация.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички