Депутатите не се съгласиха да намалят заплатите и ваканциите си


Депутатите не се съгласиха да намалят заплатите и ваканциите си
Снимка: БГНЕС

3809

Депутатите отхвърлиха предложението на БСП за намаляване на депутатските заплати и почивки. "За" идеята гласуваха 65 народни представители, 48 депутати бяха "против", а 55 се въздържаха.

Предложението на опозицията бе заложено в промяната на Правилника за организацията и дейността на парламента и бе подписано от 54 народни представители от Парламентарната група на „БСП за България“. От опозицията предлагаха основното възнаграждение на народните представители да бъде в размер на 2 976 лв. Размерът на възнаграждението е от края на 43-ото Народното събрание и идеята беше то да не подлежи на преизчисляване докрая на настоящия парламент. От БСП предлагаха още депутатите да почиват толкова, колкото и българските граждани, като изключение в предложението им правеше ваканцията на парламента през месец август.

Дебатът

В рамките на дебата председателят на Правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов коментира, че лидерът на БСП Корнелия Нинова е участвала в 37 от 1000 гласувания. По думите му според коефициента ѝ на участие заплатата ѝ трябва да бъде 110, 20 лв. Колегата му Красимир Велчев обвини БСП, че уронва престижа на народния представил. Велчев подчерта, че депутатите не могат да избират кога да излизат отпуска и обърна внимание, че това не са равни права. Кирилов обясни, че това означава, че всичко над 111 лева е недобросъвестно получено от нея по Кодекса на труда. По време на изказването си Данаил Кирилов, цитиран от агенция "Фокус", подчерта, че българският парламент има най-много парламентарни заседания, спрямо всичките други парламенти в Европейския съюз.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък разкритикува управляващите, че не са се сравнили с народа, а с германските депутати. Нинова заяви, че ГЕРБ не могат да компрометират и отменят резултата, че 91% от българите подкрепят предложението на БСП. Тя се обърна към колегите си от ГЕРБ и ги попита дали някой от тях може да каже, че техен избирател ги е изпратил в парламента, за да си увеличават заплатите на всеки три месеца.

"БСП като искат да се изравним, да си приберат децата от училищата в Америка", каза Вежди Рашидов по време на дебатите. "Как не ви е срам?", попита Рашидов опозицията. „Май сте позабравили, че България е парламентарна република. 10 години съм бил министър, 10 години се научих да нося отговорност. Днес в най-отговорната институция вие се държите безотговорно“, заяви Рашидов. Той заплаши БСП, че ще им изкара списъка от ходилите при Цветан Василев. "Събирайте пари и помагайте на бедните. Социализмът не може да се върне обратно", отбеляза още народният представител от ГЕРБ.

Депутатът от ПГ на ДПС Йордан Цонев обясни, че е гласувал "против" предложението на БСП за депутатските привилегии, "защото не бива да бъде подкрепяно самоунижението, което днес се устрои".

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички