Депутатите приеха промените при данък "уикенд"


Депутатите приеха промените при данък "уикенд"
Снимка: БГНЕС

2284

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, с които полученият в натура доход от служителя или мениджъра - например от ползването на фирмен автомобил или телефон, ще се облага с "плоска" ставка, вместо върху сумата да се дължи данък общ доход и осигуровки.

Промените бяха внесени от Менда Стоянова (ГЕРБ) и минаха с 91 гласа "за", 5 "против" и 36 "въздържали се".

Това е нов ред за облагане, свързан с "данък уикенд". От началото на годината влязоха в сила неясни текстове за това как компаниите да отчитат ползването на фирмени коли, имоти или телефони за лични цели и да връщат съответната част от ДДС на държавата.

Активите за лично ползване са групирани в три категории: превозни средства, недвижимо имущество и активи, различни от посочените в първите две категории. За различните видове активи е предвидено данъчната основа да бъде 20 на сто от общия размер на разходите за съответния актив, освен ако данъчно задълженото лице не обоснове документално друг размер на данъчна основа.

Ставката за данъка върху разходите в натура, свързани със собствени, наети или предоставени за ползване активи и/или персонал, предоставени за лично ползване, се предвижда да бъде 10 на сто. Данъкът е окончателен, подлежи на деклариране и се внася веднъж годишно - в срок до 31 март на следващата календарна година.

Дебатът по промените бе вчера. Румен Гечев (БСП) критикува вносителите, че не са представили никакви разчети при промяната в данъка. Петър Славов (Реформаторския блок) отбеляза, че не са уредени заварените положения. И това ще засегне хората, особено от малкия и средния бизнес, които се занимават с всичко във фирмата и не са водили пътни листове за автомобилите, например. Алиосман Имамов (ДПС) предложи промените да влязат със стара дата, а именно от началото на годината.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички