Димитров: Искров е печелил най-много точно около фалита на КТБ


Димитров: Искров е печелил най-много точно около фалита на КТБ
Снимка: БГНЕС

2430

Най-високи заплати заедно с бонуси са получавали председателят и членовете на УС на БНБ точно при фалита на КТБ, като възнаграждението на управителя Иван Искров е достигало 19 070 лв. на месец за периода януари- юни 2014 г. Това стана ясно от думите на депутата от РБ Мартин Димитров на брифинг днес в НС, предаде БГНЕС.

Димитров и колегите му от гражданската квота на РБ и от ДСБ разкриха в подробности заплатите и бонусите на висшите банкери за периода 1-ви януари 2014 т.- 30 юни 2015 г. , като раздадоха на медиите и таблица с данните. След юни 2014 г. заплатата и допълнителното възнаграждение на Искров пада на 16 995 лв. , а след това - на 16 096 лв. За периода януари- юни 2014 г. Димитър Костов е вземал по 17 199 лв. на месец, Калин Христов- също 17 199 лв., а Цветан Гунев- 17 080 лв. Засега в закона няма предвиден таван на заплатите на управителя и членовете на УЕС на БНБ и затова за в бъдеще Мартин Димитров и колегите му ще предложат това да се коригира, като за най-високо заплащане да се вземе размера на възнаграждението на председателя на НС.

Депутати от РБ по съдебен път, със спечелено дело, са се добрали до тази чувствителна за обществото информация, свързана с управлението на БНБ, потвърди съпредседателят на РБ Радан Кънев.

Смущава ни обстоятелството, че толкова дълго се мълча по тази тема, отбеляза народният представител Петър Славов.Той запита защо точно преди фалита на КТБ са раздавани такива големи бонуси на членовете на УС на БНБ и дали те са се справили с поверените им правомощия и отговорности, за което всички ние знаем отговора.

Не приемаме шефът на БНБ да взема четири пъти повече от премиера и ще си внесем пак законопроекта за таван на заплатите, подчерта Мартин Димитров. Не приемаме допълнителните възнаграждения да са едни и същи да една и съща заемана длъжност, парите са били разпределяни на калпак и няма връзка с постигнатите резултати.

Не е достатъчно да имаме един добър анализ като този на AlixPartners, добрите анализи са нещо хубаво, но питаме финансовия министър дали имаме договор с тази фирма или с друга компания, която да участва пряко в процеса на събиранията на раздадените лоши кредити. Това за нас е важният въпрос в момента, подчерта Димитров. На въпрос дали по същество докладът постига своите цели, той отговори, че това предстои да се види

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички