Орешарски: Ще видим един технократски доклад за КТБ


Орешарски: Ще видим един технократски доклад за КТБ
Снимка: БГНЕС

3029

Не съм го виждал доклада и сигурно и няма да го видя, но ми прави впечатление, че се нагнетява голямо очакване. Предполагам, че ще видим един технократски доклад, една малка част кредити са раздадени необезпечени и дотук, не вярвам, че докладът ще стигне до пътя на тези кредити. Самите автори не са следователи и не е това тяхната задача. Това заяви бившият премиер Пламен Орешарски относно очакваният доклад за КТБ.

Според него много малка част от кредитите ще бъдат върнати, практиката го показва от фалиралите банки през 90-те години.

В коментар за унищожените документи, свързани с КТБ Орешарски заяви пред bTV: "Не е било нужно да бързат. Ако тези документи са много важни, те са стояли година и повече след фалита - който е трябвало, ги е видял."

Относно обявената заплаха за живота на премиера Бойко Борисов Орешарски изрази мнение, че "това е продължение на характерните ПР акции. Ако аз бях получил подобни заплахи никой нямаше да разбере освен специалните служби, чиято работа е това. Тези заплахи се разследват, а не се занимава цялото общество."

В коментар за спрените обществени поръчки Орешарски изказа мнение, че тези действия са много противоречиви: "Изниква въпросът законова държава ли сме, по закон ли действаме или по уговорка." Според него трябва да се замислим "какъв сигнал даваме за бизнес климата - във всеки един момент по еднолични решения могат да бъдат отменени поръчки. Очаквам да бъдат наказани тези, които са им подарили поръчките. Ако са законни – къде е проблемът?"

Орешарски допусна, че натискът е дошъл отвън: "Доста се забавиха фондовете и допускам, че партньорите в Брюксел са направили забележка за начина, по който са направени търговете. Този начин на действие е продължение на първия мандат волунтаристично управление: събуждате се, нещо не ви харесва, вземате решение." 

Бившият премиер коментира и доклада от Брюксел за правосъдието ни, като уточни, че той е за последната една година, а не за последните десет: "През тази една година ние сме инкасирали сериозно изоставане от Румъния – това е нормалният прочит на доклада, другото е ПР-акция. Преди една година бяха почти идентични, имаше прилика и никой не говореше в полза на едната или другата страна, а сега при нас критиките се задълбочават.

На въпрос кого е виждал в огледалото си сутрин Орешарски отговори: "Аз виждах само и единствено себе си."

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички