ДСБ настоява за законова промяна за обезщетения от комунистическо време


ДСБ настоява за законова промяна за обезщетения от комунистическо време
Снимка: БГНЕС

2973

Представители на ДСБ излязоха с предложение за законова промяна, чрез която да се уреди получаването на обезщетения от комунистическо време. Вили Лилков, Петър Славов, Борислав Великов, Найден Зеленогорски, Борис Станимиров, Валентин Павлов настояват за изменения в Закона за уреждане правата на граждани с многогодишни жилищно-спестовни влогове. Той определя условията и реда за уреждане правата на граждани, притежаващи жилищно-спестовни влогове в Държавна спестовна каса към 31 декември 1990 година.

Според разчетите на Реформаторите за 25 години са компенсирани 101 178 граждани (65%). Това означава, че близо 55 000 души чакат компенсация, съобщава Actualno.com. След 30.11.2016г. държавата вече няма да приема претенции за компенсация, а 31.12.2019 г. е последният срок, до който държавата трябва окончателно да се разплати с гражданите, които имат право на това.

Към март 2016г. Националният жилищен компенсационен фонд (НЖКФ) изплаща т.нар. „лихвоточки” на правоимащи по смисъла на закона, които са придобили жилища към месец април 2011г. Само за компенсация на останалите, които до 2016г. са придобили жилища и са очакват компенсация, са необходими около 80 млн. лв. Много от тях са закупили жилища срещу заеми от банки и трябва да чакат по 4-5 години, за да бъдат компенсирани от държавата и често изпадат в ситуация да не могат да изплащат заемите и жилищата им се отнемат. Ако се поддържа същата политика на държавата, при настоящия размер на средствата във фонда, за компенсиране и на останалите около 55 000 граждани-спестители ще са необходими още около 20 години, пресмятат Реформаторите.

Левовата компенсация за една лихвоточка е 8 стотинки от 2008г. и не е променяна до днес, което е в разрез с предвиденото в закона правило, че стойността ѝ се определя от инфлацията и движението на цените на жилищните имоти. Затова Реформаторите предлагат ускоряване и облекчаване на процеса по изплащане на лихвоточки; предвижда се те да могат да се наследяват, както по закон, така и по завещание; също така се въвежда и използването им като платежно средство за заплащане на дължими данъци и такси към държавата и общините. Предложено е удължаване с две години на срока за заявяване на искане за изплащане на лихвоточките от техните собственици и премахване на крайния срок, в който държавата трябва да изплати всички заявени претенции.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички