Държавата дължи на граждани и фирми 327 млн. лева, които е просрочила


Държавата дължи на граждани и фирми 327 млн. лева, които е просрочила
Снимка: iStock/Guliver

2486

Просрочията на централната и на местната власт се увеличават. Само за три месеца - от началото на годината, те са нараснали с близо 20 млн. лева. Държавата дължи на граждани и фирми 327 млн. лева, за които законният срок на погасяване вече е изтекъл. Това показва отчет на Министерството на финансите (МФ) към 31 март. От публикуваните данни става ясно, че централната власт има забавени плащания за 65.114 млн. лв. Общините закъсняват с 124.553 млн. лв., а Националната здравноосигурителна каса - със 119.4 млн. лв., съобщи в. Сега. 

Информацията за просрочените задължения на министерства, агенции, държавни предприятия, общини и т.н. по принцип е изключително оскъдна. В отчета на финансовото министерство липсват пояснения за вида и периода на просрочията, за причините за натрупването им и кои точно държавни институции са ги допуснали. Няма данни и за потърпевшите, на които властта дължи, но бави плащането на парите.

В. "Сега" поиска допълнителни данни от МФ и зададе въпроси по Закона за достъп до обществената информация. Но от ведомството на Владислав Горанов не добавят кой знае колко конкретна информация в отговорите. В писмото до вестника се посочва единствено кои са първите три най-големи длъжника от централното управление. Оказва се, че начело е Министерският съвет със 17 млн. лв. просрочени задължения. Следващите недисциплинирани платци са Министерството на земеделието с 14 млн. лв. и МВР с 13 млн. лева. Разбивки на дължимите суми няма.

От финансовото министерство обясняват, че не са разполагали с конкретна информация за характера на просрочените задължения на министерствата и други бюджетни ведомства. МФ "не създава и не съхранява информация средно за просрочието", посочиха от ведомството на Владислав Горанов. Оттам ни посъветваха да потърсим тази информация от съответните първостепенни разпоредители с бюджетни средства.

В края на 2017 г. в справката за просрочията на държавата бяха включени и задълженията на Националната здравносигурителна каса. Тогава бе отчетено, че НЗОК дължи 119.4 млн. лева. Три месеца по-късно забавените плащания на касата са нараснали на 124.5 млн. лв. От финансовото министерство уточниха за в. "Сега", че според обясненията на НЗОК става дума за задължения към чуждестранни институции за "медицинска помощ, оказана в следствие с правилата за координация на системите за социална сигурност".

За задлъжнялостта на общините може да се намери повече информация, тъй като всяко тримесечие МФ публикува справка за финансовото им състояние. Данните в нея обаче леко се разминават с цитираните дългове в просрочие към 31 март, които са за 124.553 млн. лева плюс още 9.6 млн. лв. по сметки за средствата от ЕС. Според справката за финансовото състояние на общините за първото тримесечие на 2018 г. 141 общини, или 53% от общия брой, имат просрочени задължения в размер на 147.9 млн. лв. В последната година се наблюдава подобряване на финансовото състояние на общините и свиване на техните проблемни дългове. В края на март 2017 г. просрочените задължения на общините са били 175.8 млн. лева.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички