Държавата ще опита да придобие "Дунарит" на база на дълг на Цветан Василев


Държавата ще опита да придобие "Дунарит" на база на дълг на Цветан Василев
Снимка: БГНЕС

2943

Държавната консолидационна компания (ДКК) ще направи опит на пазарен принцип да придобие акциите на "Дунарит" - на публична продан. Това заяви в прав текст министърът на икономиката Емил Караниколов.

Като основание за това той посочи различни вземания от това, което "Дунарит" вече изплати към КТБза 47 млн. лева, с лихвите общо 50 млн. лева. Става въпрос за вземания на КТБ спрямо "Хедж инвестмънт България", а солидарна отговорност носят още "Авионамс" и дружеството "Кемира", които са солидарни длъжници. По Търговския регистър в момента 100% собственик на "Дунарит" е "Кемира", заяви икономическият министър. Вземанията са изкупени от Държавната консолидационна компания (ДКК) за общо 67 млн. лева - 38 млн. лева за това на "Хедж инвестмънт България" директно към КТБ и 29 млн. лева за обезпечено с активи на "Авионамс" вземане. Всъщност продажната цена на общото вземане за "Хедж инвестмънт България" (бел. ред. - плюс гарантираното с активите на солидарния длъжник "Авионамс") била 60 млн. лева, макар че първоначалният общ дълг е за 80 млн. лева, но никой не се явил на организирания от синдиците на КТБ търг и затова ДКК платила по-ниска цена за директното вземане спрямо "Хедж инвестмънт България" – от 38 млн. лева, обясни Караниколов.

Съгласно Търговския регистър "Хедж инвестмънт България" е съдружник в "Кемира" и бивш едноличен собственик на капитала на "Кемира", което пък е свързвано с банкера Цветан Василев. Управител на "Кемира" сега е Асен Бабански, но допреди две години такъв е и белгийският бизнесмен Пиер Луврие. В България той нашумя с прословутата сделка "за 1 евро", с която искаше да вземе "Дунарит", "Авионамс", "Виваком", мултиплекса НУРТС и пийпълметричната компания ГАРБ Аудиенс Рисърч.

"Всеки можеше да се яви на този публичен търг, на който да се изкупят тези задължения – не се яви никой. Търгът се проведе преди десетина дена от синдиците на КТБ", поясни Караниколов. Министърът подчерта, че платените вече 50 млн. лева от "Дунарит" са в масата на несъстоятелността на КТБ.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички