"Да, България" поиска оставката на икономическия министър


"Да, България" поиска оставката на икономическия министър
Снимка: Министерство на икономиката

2411

Министърът на икономиката Емил Караниколов очевидно се провали в това да е изпълнител на волята и интересите на нацията, да се ръководи единствено от закона и да бъде политически неутрален. Затова искаме неговата оставка. 

Това се казва в позиция на "Да, България", свързана с оръжейните заводи у нас, изпратена до медиите.

В нея пише, че предложенията на Караниколов за придобиване на „Дунарит“ от страна на държавата са очевиден пример за впрягане на държавната мощ в посока на овладяване на субекти в бранш с приходи от над 1 млрд. евро годишно.

"Действията на министъра не са изненада. Още по време на приватизацията на „Булгартабак“ той беше заявил, че: „Държавата може да бъде изключително груба и самата Конституция го позволява, нищо че е частна собственост…“, пише още в позицията.

Публикуваме цялото писмо на "Да, България" без редакторска намеса:

Първите 100 дни от управлението на кабинета „Борисов 3“ показаха по категоричен начин неадекватното и вредно поведение на министъра на икономиката Емил Караниколов, заради което настояваме той да подаде оставка. В псевдо опит да оправдае своята активност за незаконно превземане на независим частен субект – оръжейното предприятие „Дунарит“ АД – министър Караниколов първоначално обяви, че държавата ще спасява дружеството. Без то да има каквато и да е нужда да бъде спасявано.

„Дунарит“ се оказа длъжник на държавата след близо 2 годишна сага около неговия корпоративен контрол, както и след напълно преднамерени и добре планирани цесии, осветили търговски отношения на държавните институции с офшорката Viafot Ltd., с единствената цел да бъде поставено в зависимост и да бъде превзето.

Изплащането на 50 млн. лева задължения от страна на „Дунарит“, както и действията на друг частен субект „Емко“ ООД, по отношение придобиването на контрол върху дружеството, за кратко поставиха държавата в ролята на догонващ. Това обаче само засили непремерените реакции на институциите, чието „острие“ се оказа Караниколов – отнети лицензи, преместени поръчки, протакане на процедури, проверки от полиция и прокуратура.

Сигналът е даден и той е недвусмислен – чрез държавните лостове ще бъдат погазени закони и Конституцията, по отношение защитата на частната собственост и осигуряването на еднакви правни условия за стопанска дейност.

Това не е първата укорима изява на Караниколов, но категорично е достатъчна да го накара да поеме политическа отговорност предвид поста, който заема. В миналото, като директор на Агенция за приватизация, той има своята роля за прокарването на скандални сделки като продажбата на „Булгартабак“ или пък Дипломатическия клуб в Бояна, удобно и безпроблемно озовали се в контрола на Делян Пеевски.

Предложенията на Караниколов за придобиване на „Дунарит“ от страна на държавата, съпътствано от предложение за създаване и оглавяване от негова страна на междуведомствен съвет за развитие на оръжейните предприятия, са не просто съшити с бели конци, а очевиден пример за впрягане на държавната мощ в посока на овладяване на субекти в бранш с приходи от над 1 млрд. евро годишно.

Действията на министъра не са изненада. Още по време на приватизацията на „Булгартабак“ той беше заявил, че: „Държавата може да бъде изключително груба и самата Конституция го позволява, нищо че е частна собственост…“.

Прочитът му на Конституцията, в която се е клел, трудно може да бъде по-неверен. Караниколов очевидно се провали в това да е изпълнител на волята и интересите на нацията, да се ръководи единствено от закона и да бъде политически неутрален.

Затова настояваме да подаде своята оставка.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички