Борисов уверява, че "Дунарит" нямало да отиде при Пеевски


Борисов уверява, че "Дунарит" нямало да отиде при Пеевски
Снимка: БГНЕС

2708

Не, категорично. Мога да ви уверя, че "Дунарит" в никакъв случай няма да отиде при Пеевски. Това заяви премиерът и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той отрече да общува с депутата от ДПС и добави, че лицензът на оръжейната фирма "Емко", чийто собственик Емилиян Гебрев твърди, че е и собственик на "Дунарит", ще бъде върнат. Не стана ясно обаче кога. Припомняме, че "Емко" е с временно отнет за шест месеца лиценз и беше провалена доставка на произведени от фирмата боеприпаси през "Кинтекс" за Индия.

От абсолютно стачкуващи за работа хора, до работа на пълна мощност – това е ситуацията в оръжейния сектор според Бойко Борисов. Той обаче повтори пред bTV, че на входа и изхода на държавните оръжейни компании са се наредили частници и всички печалби отивали на частно. Не може държавните заводи и държавните фирми да работят изцяло за частници. Не може между "Кинтекс" и държавната сръбска компания да няма договор за барут, а да е с посредник, разпали се Борисов. Не искам и да знам кой е собственик на "Дунарит" – като си плащаш дълговете, не те закачат, излезе от думите на премиера. Лидерът на ГЕРБ наблегна и, че него го интересува само "Кинтекс".

"Авионамс" сега работи, прави четвърти натовски хеликоптер. Ако удовлетворим минималните искания на всички, трябва да извадим 15 млрд. лева, обобщи ситуацията с военно-промишления комплекс министър-председателят. И не пропусна да каже, че не би говорил така смело като Румен Радев за лобизъм, след като за два месеца проваляш сделка за F-16 и сменяш всички военни експерти. "За един месец извъртяха поръчка, която 15 години се подготвя", възмути се Борисов, според когото трябвало още да се преговаря, да се разсрочва и намалява плащането за нови изтребители - иначе трябвало да чакат учители, пенсионери. Нека президентът да каже имената на лобистите, призова Борисов.

Сектор "Сигурност"

Борисов не пропусна да изброи за сектор "Сигурност" какви нови сгради се откриват – на Районния съд в София например, на ГДБОП. Искам да се вдигнат парите на хората в системата на МВР, но имаме и други приоритети, добави лидерът на ГЕРБ. Той отрече, че пожарникарите е трябвало да плащат за дарени от канадския град Торонто защитни облекла и изброи как той, докато е служил в пожарната, се е обличал с мушама, с пластмасови шлемове и се мажел с дефламол след всеки пожар, който гаси. Вместо да се правят проекти за по 1 млрд., да бяха направени полицейски управления и пожарни. Имаме 1000 новоназначени полицаи по малките райони, добави Бойко Борисов. Още веднъж се обръщам към пенсионерите – да спрат да дават пари на телефонните измамници. Всеки ден медиите обръщат внимание на това – и пак се хвърлят по 15 хил. лева през терасата. Гледам една баба с галоши, едвам ходи, но хвърлила 15 хил. лева – по-добре да беше си купила нови обувки, коментира Борисов.

Човекът беше ошашавен, обясни Борисов относно факта, че е поканил в Бояна Тони Златков, чийто син беше отвлечен. Според премиера, в случая единственото важно от гледна точка на МВР е доколко може да се приближат полицаите до извършителите, докато за роднините най-важното е да се върне жив заложникът – затова най-важното било да се предпазят службите от изкушението да опитат да действат в момента на предаване на откупа. Не отидох в Софийско или МВР, защото в такива случаи също има шпионаж – това са подготвени хора, не гледат само филми и наблюдават движението на големите полицейски началници, каза Борисов. И отрече, че при него е имало трети щаб – имало „усещане” за такъв, защото били дошли полицейските началници да докладват.

Относно акцията на МВР срещу наркогрупа в София от събота вечерта (16 септември), за която имаше предположения, че е свързана с отвличането на Адриан Златков, Борисов отговори, че „поработиха добре, събраха доказателства”, щели да бъдат събрани още и днес или утре МВР ще оповести подробности. Сериозни хора, с всичко са се занимавали, поясни премиерът по адрес на наркогрупата.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички