Трайков: В оръжейната индустрия има бум, не се налага спасяване на "Дунарит"


Трайков: В оръжейната индустрия има бум, не се налага спасяване на "Дунарит"
Снимка: БГНЕС

2676

Не зная дали точната дума е "спасяване". От няколко години насам светът се намира в ситуация, която е добра за оръжейната индустрия. Всички предприятия от оръжейния бранш са задръстени от поръчки  - има бум на поръчки, дори закъсалото ВМЗ е пълно с тях и назначава нови хора. Така че не звучи в съответствие в фактите, т.нар. спасяване. Това заяви бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в ефира на bTV.

"Може би министърът (бел.ред. - министърът на икономиката Емил Караниколов) има предвид нещо, но от това, което е известно до момента, не се налага да се спасява компанията", допълни още той.

Държавата стъпи в този дълг и сега дружеството дължи пари на нея. Странни са тези действия, тъй като държавата не обяснява защо ги предприема, защо харчи пари на данъкоплатците. Напълно ненужни действия на държавата, допълни още Трайков.

Припомняме, че икономическото министерство опита да направи Държавна консолидационна компания (ДКК) заложен кредитор на "Дунарит", след като изкупи 47 млн. лева дълг на военния завод, който предприятието трябваше да върне на офшорката "Виафот", свързвана с Делян Пеевски. "Дунарит" обаче плати дълга наведнъж и сега процедурата по вписване на заложен кредитор на ДКК е блокирана, като в петък (15 септември) Караниколов обеща, че ще внесе повече яснота, след като тогава щял да бъде завършен анализ на всички дългове на "Дунарит" - колко големи са и към кого.

Относно реакторите за АЕЦ "Белене" Трайков коментира, че "не е големият проблем съхранението им, въпреки че е свързано с разходи. Какво ще се прави с тях е големият въпрос. Ще ги използваме само ако, не дай си Боже, решим да си сторим ние АЕЦ."

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички