Експерт: Не е вярно, че КФН не може да направи нищо по скандала с "Олимпик"


Експерт: Не е вярно, че КФН не може да направи нищо по скандала с "Олимпик"
Снимка: БГНЕС

2596

Тази мантра, която се повтаря от няколко дни от КФН, че нищо не могат да направят, защото застрахователят "Олимпик" е кипърска компания, абсолютно не е вярно. Това заяви Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на пострадалите от катастрофи, във връзка със скандала с фалиралата кипърска компания "Олимпик".

Тодоров посочи, че при всяка продадена от "Олимпик" полица има 11,50 лева. Парите отиват в две сметки, като в сметката "Обезпечителен фонд" влизат 1,50 лева, а в сметката "Незастраховани МПС" отиват 10 лева, увери той. От всяка полица се събират пари, които служат при фалит за застраховател, подчерта експертът. Той изчисли, че в Гаранционния фонд има събрани 100 млн. лева, като само за последната година клиентите на "Олимпик" внесли 14 млн., а в Обезпечителния фонд за последната година са внесени 2 млн. лева от същите тези хора.

Ралица Агайн (бел. ред. - зам.-председателят на КФН) трябва да си тръгва, защото или е некомпетентна, или подвежда 200 – 250 000 души, категоричен беше Тодоров пред Нова телевизия. Според Кодекса по застраховане се покриват два вида вреди – от една страна са имуществените и неимуществените вреди, т.е. при катастрофа на пътя, както и компенсация на вноските при прекъснати застраховки, обясни Владимир Тодоров.

Опитват се да кажат „по-добре да върне 1,50 лева” на хората и да чакаме превеждане на пари от Кипър. Но "Олимпик" не е внасяла в Гаранционния фонд на Кипър, убеден е Тодоров.

"Направихме разчет въз основа на информацията на Гаранционния фонд за парите, които „Олимпик“ трябва да възстанови по прекратените полици. Общо са на стойност 9,35 млн. лева. Общата стойност на тези полици възлиза на 40 млн. лева. Между 3 лева и 78 лева е средната загуба за клиент", каза в края на миналата седмица зам.-председателят на КФН Ралица Агайн.

Припомняме, че днес (20 август) ще има протест пред сградата на КФН под надслов "Против спането" с искане за оставки. Протестът трябва да започне около 9:00 часа.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички