Гечев: Управляващите забавиха обявяването на актуализацията, за да не им попречи на изборите


Гечев: Управляващите забавиха обявяването на актуализацията, за да не им попречи на изборите
Снимка: БГНЕС

2076

Управляващите не са искали да представят параметрите на бюджета за 2016 година и вижданията за развитието на България, защото това е щяло да повлияе негативно на резултата им на местните избори. Това каза проф. Румен Гечев от БСП във връзка с актуализацията на бюджета за тази година проекта за 2016 година пред БНР.

"Прогнозите на БСП, че се лъже с увеличените приходи в бюджета, се оправдаха. Правителството публикува проекта за бюджет за 2016 година часове след приключването на изборите. Защо правителството не внесе бюджета, както се прави в цяла Европа, в началото на месец октомври, за да може да се обсъжда в парламента", заяви той.

По думите му актуализацията на бюджета за тази година не е добър ход: "Няма нищо, което да се е случило в развитието на европейската икономика или по отношение на основните ни партньори, което да предполага драматични проблеми за българската икономика. Бюджетните приходи са останали там, където са били към края на месец февруари и нищо не се е променило оттогава. Къде са обещанията за реформиране, в това число и в силовите ведомства, и намаляване на административния персонал?"

Ако чакаме бюджетът да ни направи по-богати, много сме го загазили, заяви бившият зам.-министър на финансите Любомир Дацов.

"Бюджетът преразпределя това, което направят хората. Въпросът е дали бюджетът стимулира икономиката и хората да създават повече. Бюджетът продължава да има проблем с разходната част, защото аз смятам, за разлика от правителството, че следващата година ще има намаление на икономическия процес. В света се задава отново криза. Трябва да бъдат създадени буфери в разходната част на бюджета. Пред него макроикономически има доста предизвикателства", допълни Дацов.

Според Десислава Николова от Института за пазарна икономика най-обезпокоителна е ревизията на бюджета за 2015 г.

"Виждаме, че се увеличава дефицитът в консолидирания бюджет от предварително заложените 3% до 3,3% от БВП. Това увеличение няма как да бъде обяснено с цялостната икономическа обстановка, липса на вътрешни, външни икономически шокове и по-добрата събираемост на приходите", заяви тя.

По думите ѝ ревизията на бюджета за 2015 година признава провала на сегашното правителство да консолидира бюджета.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички