Георги Кадиев декларирал дивиденти за над 300 000 лв.


Георги Кадиев декларирал дивиденти за над 300 000 лв.
Снимка: БГНЕС

3407

Лидерът на новооснованата партия „Нормална държава“ Георги Кадиев е единственият депутат, който не е подал имуществената си данъчна декларация навреме. Това става ясно от данни, публикувани от Сметната палата.

Срокът за подаване на декларации бе 30 април, а тази на Кадиев е подадена през май. Впечатление прави това, че депутатът е декларирал дивиденти в размер на близо 310 000 лв. „от източник в България“. Възможно е да става дума за странична стопанска дейност или участие в компания. Припомняме, че съпругата на Кадиев - Соня, притежава няколко фирми, сред които е търговецът на ток "Енерджи Съплай". В Търговския регистър обаче Кадиева фигурира като едноличен собственик на енергийното дружество, а правоприемник е "Номасто" ЕООД, което също е еднолично нейно. 

Трима директори на изпълнителни агенции (ИА) изобщо не са подали данъчните си декларации. Сред тях са шефката на ИА за насърчаване на малки и средни предприятия Мариета Захариева, която бе назначена на поста през февруари 2015 г. Пропуснал е да се отчете и вече бившият ръководител на ИА „Автомобилна администрация“ Цветелин Цветанов, който през пролетта беше арестуван по обвинения в корупция. Ексшефът на ИА „Въздухоплавателна администрация“ Минчо Цветков също не е подал декларация. Припомняме, че той бе уволнен през април след появили се съмнения за нарушения в управляваната от него агенция.

Началникът на Националната служба по зърното и фуражите Злати Златев е подал данни за имотното си състояние, но със закъснение. Той е декларирал три апартамента в София, вила в кв. „Драгалевци“, земеделски земи и лек автомобил.

Неизрядни са и няколко заместник-кметове и председатели на общински съвети. Със закъснение са подали декларациите си зам.-кметът на Берковица Роберт Фидосиев, зам.-кметът на Бяла Слатина Бранимир Бонев, зам.-кметът на Симеоновград Радослав Бонев, зам.-кметът на Шабла Георги Тодоров, зам.-кметът на Ямбол Стоян Драгнев и председателите на общински съвети в Годеч и Гулянци Румяна Борисова и Огнян Янчев.

В списъка с неподали декларации присъстват и членове на ръководни органи на политически партии. 

Данни за имуществото си не са предоставили Петко Иванов, Христо Христов, Атанас Петков и Петър Гецков от АБВ. От партията на Меглена Кунева – Движение „България на гражданите“, липсват декларациите на Димитринка Динкова, Иван Стамболов и Милен Керемедчиев.

Данъчни декларации не са подали и членове на Българска социалистическа партия, Съюз на свободните демократи, „ПК Екогласност“, Съюз на комунистите в България, Християндемократическата партия и „Движение 21“.

Представители на съдебната власт също не са били изрядни с отчитането на имуществото си. 14 съдии и 7 прокурори не са подали декларациите си или не са спазили срока. Пълният списък може да бъде видян в сайта на Сметната палата.

„Сметната палата трябва да уведоми изпълнителния директор на НАП и ръководителя на ДАНС за неподадените декларации. Тези институции, в рамките на своите компетенции, ще направят проверки дали има някаква причина те да не подадат тези декларации. Преобладаващата група лица са членове на ръководни и контролни органи на политически партии. Техният брой е 26. 21 са магистрати – прокурори и съдии. Аз лично нямам обяснение за това, защото законът е категоричен, че всяко лице, заемащо висша държавна длъжност, трябва да оповести своето имотно и финансово състояние. Той е задължен да бъде открит и прозрачен към българските граждани”, коментира по-рано днес председателят на Сметната палата Цветан Цветков.

По закон лицата, които не подадат в срок данъчните си декларации, се наказват с глоба в размер от 1000 до 1500 лв. При повторно нарушение глобата е в размер от 2500 до 5000 лв.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички