ГЕРБ ще подкрепи кандидатурите на Радев за подуправители на БНБ, РБ - не


ГЕРБ ще подкрепи кандидатурите на Радев за подуправители на БНБ, РБ - не
Снимка: БГНЕС

1805

ГЕРБ ще подкрепи кандидатурите, предложени от новия гуверньор на БНБ за подуправители, но Реформаторският блок го призова да го оттегли. Това стана ясно по време на днешния парламентарен контрол.

"Изказаха се много хора, които нямат хал хабер от това какво върши БНБ и какви са функциите й. Хората, които знаят за какво става дума няма да направят никога такива изказвания от трибуната. Имаме доверие на Димитър Радев и затова днес ще гласуваме за екипа, който той е предложил, на който има доверие, екипът, който той смята, че може да свърши работата, като я е вършил компетентно до момента в своите области. Лесно е, когато не познаваш структурата и закона да хвърлиш вина, лесно е да се правим на морални съдници", каза със силен тон председателят на бюджетната комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова.

Според нея депутатите не бива да постъпват като пълни популисти, искайки да извлекат политически дивиденти. Тя защити и тримата кандидати за подуправители на Централната банка.

"РБ няма да подкрепи нито една от кандидатурите, които Димитър Радев представя за подуправители на БНБ", заяви пък Мартин Димитров от Реформаторския блок.

Оттеглете кандидатурите си, призова Димитров управителя на БНБ. Той го запита дали смята, че след тежкия фалит на КТБ кандидатите, които представя за подуправители печели обществено доверие и стабилизира БНБ с всичко това, което стана. "Като гледам ДПС ще подкрепят кандидатурите, но това достатъчно ли е като обществено доверие към БНБ. С тези кандидатури и най-вече Димитър Костов не постигате ефекта да стабилизирате БНБ, а рискувате напрежението и проблемите да продължат, има опасност да се самобламирате", посочи Мартин Димитров.

Той смята, че е по-добре Димитър Радев да оттегли кандидатите си, отколкото да рискува дестабилизиране на БНБ. "По-добре е да застане някой с безспорен авторитет начело на "Банков надзор", а не Димитър Костов. След КТБ трябваше да застане там някой, който не е имал никакви проблеми с банки и е символ на сигурност. Тази кандидатура няма как да бъде подкрепена и ще гласуваме категорично против. Той като финансов министър на Жан Виденов фалира повече от 10 банки и сега да го предлагате точно него е обидно", категоричен бе Димитров.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички