Одитът на Банковия надзор на БНБ ще бъде готов до края на октомври


Одитът на Банковия надзор на БНБ ще бъде готов до края на октомври
Снимка: БГНЕС

1698

Одитът на Банковия надзор, осъществяван от Българската народна банка в периода 2012-2014 година, ще бъде готов до края на октомври, в рамките на срока. Това увери председателят на Сметната палата Цветан Цветков.

Пред БНР той обясни забавянето на одита с липсата на подуправител на Банковия надзор и недостига на правомощия за одиторите.

"Освен това Законът за кредитните институции не ни даваше право на достъп до професионална тайна, поради което всички документи, които проверяваха моите колеги – одиторите, трябваше да бъдат проверени в присъствието на служител на Банков надзор. Отделно пък и самата организация на работа в Банков надзор, най-вече по отношение на документооборота, не е на необходимото ниво", каза той.

С правата, предоставени на Националното бюро за противодействие на корупцията, ще бъде постигнат по-силен ефект по отношение на проверката на състоянието на лицата, заемащи публични длъжности, смята председателят на Сметната палата Цветан Цветков. Той припомни, че досега Палатата извършва проверките си само на базата на публичния регистър.

"Ние нямахме право на достъп до банковата тайна и нямаме право на разследващи функции. Новото бюро ще има такива правомощия. Надявам се това да доведе до по-голям ефект от неговата работа и най-вече, че кръгът на лицата, които декларират своето имущество, ще бъде силно разширен", каза той.

По отношение на отчетността на партиите, Цветков заяви: "Ако искаме да имаме информация за конкретните разходи, които извършват партиите, необходимо е да има една по-конкретна дефиниция – кои разходи могат да бъдат приети за такива, които са свързани с тяхната политическа дейност, тъй като много пъти разходи, които не са свързани с тяхната политическа дейност, те се посочват като такива."

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички