Разнопосочно мнение между експерт и политик за номинацията на Костов за "Банков надзор"


Разнопосочно мнение между експерт и политик за номинацията на Костов за "Банков надзор"
Снимка: БГНЕС

1954

Излишно се полемизира темата дали новият управител на БНБ ще работи с хора от стария екип, важно е какви специалисти са те. Това заяви пред БНР Камен Тошков – бивш подуправител на "Банков надзор" в БНБ. 

Новият гуверньор Димитър Радев още вчера заяви намерение да остави Калин Христов и Димитър Костов в Управителния съвет на Централната банка. Калин Христов, чийто мандат изтича през есента, ще запази и ресора си – управление "Емисионно". Димитър Костов ще поеме ключовия "Банков надзор", въпреки че в момента ръководи управление "Банково". Неговото място се очаква да заеме Нина Стоянова, която в момента е главен юрисконсулт в БНБ. 

"Не виждам големи сътресения и ми се струва преувеличено да се свързва екипът със случая "КТБ" и на тази база да се правят някакви изводи", коментира още Камен Тошков. 

Според него дейността подуправител на "Банков надзор" е много отговорна и трудна. "Готовността на Димитър Костов, неговия опит и знания да се използват, за мен е необходимо колкото се може по-бързо да бъде ясно и всякакви политически разговори в тази посока ми се струват излишни", смята Тошков. 

Той заяви, че новото ръководство на БНБ трябва да наблегне на качествата на служителите в направление "Банков надзор" и те да могат да реагират бързо при проблем в някоя банка. "Не бива да разчитат на рутината, която са натрупали досега", каза банкерът.

Според депутата от Реформаторския блок Мартин Димитров обаче кандидатурата на Димитър Костов за подуправител на "Банков надзор" буди сериозни притеснения.

"Той е част от кабинета на Жан Виденов. По време на този кабинет доста банки в България фалират. При това положение и след случая "КТБ" същият човек да бъде предлаган за подуправител и то на "Банков надзор" – на нас не ни изглежда подходящо", каза Димитров. Подобна кандидатура не може да бъде подкрепена, заяви депутатът.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички