Горанов: Ако няма злоупотреби, отпадането на ДДС върху дарените храни ще е поносимо за бюджета


Горанов: Ако няма злоупотреби, отпадането на ДДС върху дарените храни ще е поносимо за бюджета
Снимка: БГНЕС

2942

Въвеждането на механизъм за освобождаване на дарените хранителни стоки от ДДС е напълно възможно от догодина. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов след среща с омбудсмана Мая Манолова и представители на хранителния бранш по повод предложението за отпадане на ДДС върху дарените храни, съобщиха от пресцентъра на Министерството на финансите.

По отношение на това дали промяната би се отразила по някакъв начин на хазната, той коментира, че ако не се допускат злоупотреби, би трябвало негативният ефект да е поносим за бюджета.

 „Възможности винаги има, тъй като това е въпрос на законодателна целесъобразност. Основните ни притеснения винаги са били да се създаде такъв механизъм и в такъв обем да се разтвори вратата, че да не се стигне до злоупотреби, тъй като дарителството по принцип е добро, стига да не засяга системата от ДДС“, заяви Горанов.

Неговите притеснения са свързани с това този стимул да не се разтълкува грешно, че при бракуване се дава възможност да се извърши корекция на ползвания данъчен кредит и когато се извършва дарение, се дължи и ДДС.

По думите му има начин да се създаде такъв механизъм, който да гарантира, че зад даренията някой недоброжелателни фирми няма да се опитат да скрият сделки с хранителни стоки. Предстои изготвянето на анализ, който ще се извърши преди началото на кампанията по изменението на данъчните закони, което предстои през септември.

Припомняме, че преди месец националният омбудсман Мая Манолова, представители на браншовите организации от хранителната промишленост и на хранителните вериги, както и Българският червен кръст отправиха предложение до финансовия министър Владислав Горанов за освобождаването на дарените храни от Данък добавена стойност считано от 1 януари 2017 година. Манолова изтъкан, че към момента дарителите нямат никаква мотивация, тъй като за даренията си плащат в пъти повече, отколкото ако унищожават тази продукция. Омбудсманът подчерта, че годишно у нас се изхвърлят близо 700 хиляди тона храна, а в същото време половината българи се намират пред риск от бедност и социално изключване.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички