Горанов: Изминали сме 20% от пътя към еврозоната


Горанов: Изминали сме 20% от пътя към еврозоната
Снимка: БГНЕС

2643

България е извървяла около 20% от пътя си към еврозоната. Това заяви министърът на финансите в оставка Владислав Горанов на ежегодната среща на бизнес с правителството.

"Ние можем много неща да искаме, въпросът е нас дали ни искат", каза Горанов и допълни, че тактиката му е тихата, но настойчива дипломация със старите страни членки, от които зависи взимането на политическото решение за приемането на България. Напомни, че положителното решение е свързано и с подобряване на общото доверие към страната.

От своя страна управителят на Българската народна банка Димитър Радев заяви, че се надява до една година банковата система да е подготвена за влизане във валутния блок.

„БНБ продължава линията на дисциплина и наблюдава внимателно рисковете“, заяви Радев, като допълни, че има три основни задачи в дневния ред на институцията – осигуряване на ценовата стабилност, изграждане на финансова инфраструктура по европейски стандарти и продължаване на реформите.

Очакванията на банките

При равни други условия кредитирането ще дръпне нагоре икономическия растеж. Това заяви председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов, като подчерта, че това е преобладаващо мнение в сектора.

„Често чуваме, че кредитирането не върви, но всъщност то върви в обратна посока – икономическият растеж стига донякъде, кредитирането дораства до него и после започва да го дърпа нагоре“, каза той. Допълни обаче, че не трябва да се преувеличава ефектът на банковия портфейл, защото и при неговия бурен ръст преди кризата увеличението на БВП е било само 5-6%.

„През 2016 г. имахме растеж от 3,6%, но той е по-ценен от 6-процентовия през 2007 г., заради структурната му устойчивост“, заяви още Андронов.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички