Горанов: Колко пари ще се съберат от КТБ зависи от съда


Горанов: Колко пари ще се съберат от КТБ зависи от съда
Снимка: БГНЕС

2117

От работата на съда зависи колко пари ще се съберат от фалиралата КТБ. Водят се дела както в България, така и в други юрисдикции с цел активите на банката да бъдат защитени от нелоялни длъжници. Това каза по време на парламентарния контрол министърът на финансите Владислав Горанов.

В момента има съдебни дела в различни юрисдикции като са подадени 287 заявления за прихващане за над 303 млн. лв. Предприети са и действия по обезпечаване на вземания, съобщи Горанов.

В отговор на въпрос той уточни, че на Alix Partners не е работа да събира дългове, но освен препоръките ив във вече изготвения доклад, те давали и адхок съвети на синдиците на банката за събиране на вземанията.

Независимият депутат Георги Кадиев изрази съмнения в качеството на двамата синдици на КТБ, които описа като "счетоводителка от Троян и адвокат на свободна практика от Варна". Според него дори тези 303 млн. лв. да успеят да съберат, ще е героизъм от тяхна страна. Неговата оценка е, че ще бъдат възстановени не повече от 5% на от масата на несъстоятелността на банката.

Оценката на финансовия министър е, че предприетите мерки, ще възстановят сумата, равна на отпуснатия на Фонда за гарантиране заем, с който бяха изплатени гарантираните депозити във фалиралата банка.

Той посочи, че най-големите проблеми и оттам - загуби са настъпили в периода, в който не се е взимало решение какво да се прави с КТБ преди тя да бъде поставена под специален надзор.

"Най-голямото разграбване вероятно е станало тогава, когато парламентът нямаше воля да промени законодателството и да реши какво ще се слува с КТБ. Загуби се много време, няма как да се дистанцираме от това, че през този период са се случвали много неща, които са увредили масата на несъстоятелността", обясни Горанов.

Той призова депутатите, задаващи въпроси по темата, да не се опитват да дискредитират Alix Partners, защото това означавало да дискредитират изводите в техния доклад. Препоръча ако искат да отидат на среща в министерството, на която да бъдат поканени и представители на компанията, за да се уверят в нейната легитимност.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички