Горанов смята, че минималната заплата може да се увеличи


Горанов смята, че минималната заплата може да се увеличи
Снимка: БГНЕС

3311

Според мен има възможност да се увеличи минималната работна заплата. Това каза по време на брифинг в Министерски съвет министърът на финансите Владислав Горанов, предаде „Фокус“.

„Аргументите на работодателите, че по този начин ще се създаде напрежение върху пазара на труда и част от бизнеса ще бъде натоварен, също имат основание, въпросът е на баланс и какъв тип заетост искаме да поддържаме в страната“, каза министър Горанов.

Той посочи, че според тях част от демографските проблеми са свързани със заплащането в страната и бизнесът трябва да е активен, за да се задържат работещите хора в България. Според Горанов в различните години се е проявявало напрежение между синдикати и работодатели, когато трудът и капиталът имат различни интереси.

„Ролята на правителството е да се опитаме да моделираме този процес“, каза Горанов. "Ако не успеем да постигнем общо решение как да бъде променяна минималната работна заплата, тогава правителството ще си изпълни Кодекса на труда и ще я определи, търсейки диалог с работодателите и синдикатите“, допълни още той.

По думите на Горанов в новата 3-годишна бюджетна прогноза се запазва консервативната фискална политика като предпоставка за устойчиво развитие и икономически растеж.

„Днес приехме и 3-годишната бюджетна прогноза, която очертава основната рамка за следващите 3 години на развитието на публичните финанси и разпределението на разходите по сектори. Разбира се, завършекът на бюджетния цикъл ще дойде през септември или октомври месец, когато ще финализираме подготовката на бюджета за 2018 г.“, каза министърът. По думите му стремежът на бюджетната рамка е постепенно намаляване на дефицита до достигането на балансиран бюджет през 2020 г., запазване на данъците, увеличение на акциза до минималните акцизни ставки в ЕС.

„Предложили сме прогнози за развитието на икономиката, които при добро стечение на обстоятелствата могат да бъдат и по-добри. Засега оценките са от последната макроикономическа прогноза за растеж около 3% и малко над 3%“, заяви Горанов. По думите му има предпоставки за по-висок растеж с няколко десети от процента. Горанов поясни, че с изменение на постановление правителството гарантира осигуряването на необходимия ресурс за ин витро процедурите. По думите му в постановлението за изпълнение на бюджета няма да се види конкретно номинално фиксирана сума. „Това беше една политика, която още в предизборната програма лансирахме като приоритет“, коментира министърът. Той изрази надежда скоро да има по-голяма удовлетвореност от страна на пациентите. Министърът на финансите уточни, че за 2016 г. има осигурени 12 млн. лв. в областта на тази политика.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички