Горанов за сбърканите списъци за КТБ: Синдиците са следвали закона


Горанов за сбърканите списъци за КТБ: Синдиците са следвали закона
Снимка: БГНЕС

3366

Синдикът на КТБ е оповестил физическите и юридическите лица, които са прехвърлили вземанията си след затварянето на банката. Това обясни финансовият министър Владислав Горанов в парламента днес.

Въпросът беше свързан с Корпоративна търговска банка (КТБ), като Петър Славов и Мартин Димитров попита защо по отношение на цесиите в списъка на синдиците липсва кой е цесионерът (бел. ред. - лицата, които придобиват вземането), а присъстват само цедентите (бел. ред. - лицето, което е първият правоимащ титуляр на вземането т.е. този, който се разпорежда и прехвърля вземането). Липсва и връзката между цесионерите и трети страни, към които са прехвърляни вземания на цеденти от КТБ, добави Славов.

Горанов поясни, че в отделни списъци са събрани лицата, които са поискали цесия след поставянето на банката под специален надзор. Финансовият министър обясни, че според закона изрично се казва какво може и какво не може да публикува синдикът. Горанов посъветва Славов да предприеме законодателна инициатива и да разшири рамката т.е. в бъдеще да разкриват допълнителна информация.

Видяхме как се появиха грешки в списъците на синдиците от КТБ, опонира Славов. Според него няма нужда от законова промяна. Депутатът поиска да знае дали веригата между цедента и цесионер има и други лица. Такива лица попадат в предмета на закона. Не стана ясно дали посочените лица са изкупували земания и след това са ги цесирали или са едновременно събирали вземания и са ги цедирали от свое име, подчерта Славов.

Има аргументи в това, което казвате, но право на синдиците е да тълкуват закона. Готов съм да отправя нов въпрос към синдиците след вашето пояснение, добави Горанов.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички