Кабинетът одобри законопроекта за държавния бюджет


Кабинетът одобри законопроекта за държавния бюджет
Снимка: БГНЕС

3381

На извънредно заседание днес правителството одобри законопроекта за държавния бюджет за 2016 г. и актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2016-2018 г., която представлява мотивите към законопроекта.

"Това е един реалистичен и добър бюджет на фона на общото икономическо развитие на страната и сътресенията от 2014 г. Аз съм оптимист, че той дава възможност на държавата да изпълнява своите основни функции", каза на брифинг министърът на финансите Владислав Горанов.

"Има достатъчно средства в бюджета за 2016 година за справяне с евентуална нова бежанска вълна. Тук не говорим за апокалиптични сценарии за стотици хиляди бежанци. При такава ситуация ще са нужни общи европейски усилия. През 2015 година успешно се справяме, без да има сътресения. И през следващата година има достатъчно средства, за да можем да се справим с тази хуманитарна трагедия, която се развива на територията на Европа", допълни той, цитиран от "Фокус".

За новия дълг от 5.3 млрд, Горанов уточни, че това е максималният възможен лимит. "Той е част новогодишната програма, която беше утвърдена през миналата година и беше предмет на доста сериозни политически дебати и спекулации. Конституционният съд единодушно потвърди, че използването на този тип инструмент за средносрочно финансиране на бюджетния дефицит е напълно в съответствие с основния закон. Тези 5.3 млрд. лв. включват в себе си бюджетния дефицит, погашения, приблизително равни на бюджетния дефицит за следващата година, тоест погашения и падежиране на стари дългове", заяви той.

По думите му има и заделен буфер от ликвидност за определени неблагоприятни развития във финансовата система или икономиката за следващата година. "Това е сборът 5.3 млрд. лв.- максималния размер за 2016 година. Не го постигнахме за 2015 година, вероятно няма да и за 2016 година. По Закона за държавния дълг трябва да бъдат фиксирани максималните лимити, над които правителството няма право да преминава", каза още Горанов.

На заседанието на кабинета днес са били одобрени и Законопроекта за Държавното обществено осигуряване за 2016 г. , както и проекта за Закон за държавната здравно осигурителна каса за 2016 г.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички