Как да предпазите данните и парите си от кражби


Как да предпазите данните и парите си от кражби
Снимка: thinkstock

7859

Знаете ли, че броят на банковите карти в света вече е надминал този на глобалното население? От една страна това означава, че все повече хора имат достъп до банкови услуги, но от друга прави измамите с дебитни и кредитни карти още по-голямо изкушение. А и с въвеждането на нови технологии за плащане, които улесняват употребата на картите, крайният потребител става уязвим към кражби на лични данни и пари.

Днес има много различни методи за разплащане в сферата на банковите карти, включително магнитни ленти, EMV чипове и безконтактни NFC чипове. Какви обаче са причините за съществуването им и доколко сигурни са те?

Магнитната лента е най-старата технология в областта. Поради простотата си тя оставя много „вратички“ за кражба на информация. Според последните статистики 90% от кражбите на данни от банкови карти са резултат именно от информация, взета от магнитната лента. Трудно е това да се предотврати дори с модерни защитни системи и банкомати. Организираните престъпни групи, занимаващи се с финансови измами, са много добре структурирани. „Професионализмът” им е стряскащ - придобивайки информацията, те могат да извършат транзакция с дупликираната карта в рамките на 35 минути от всяка точка на света.

EMV чиповете са по-скорошна придобивка на банките, с около 20 години история. Самият чип е технология, която е съвместна разработка на Europay, Visa и MasterCard, предлага много високо ниво на защита и има за цел да замени магнитната лента. До този момент няма информация чипът някога да е бил разбиван в реални условия. Един от големите недостатъци обаче е, че не всички банкомати и ПОС терминали могат да четат EMV чипове. Това е и най-голямата пречка технологията да замени магнитната лента. Очаква се обаче, че през следващите 10 години хардуерната инфраструктура ще се адаптира и ще бъде в съвместима с чиповете.

Банковите NFC карти са най-новата масово интегрирана технология в сектора на банкиране, която предлага много лесен начин за извършване на транзакции. NFC (Near Field Communication) чипът позволява банковата карта да бъде достъпна за разплащателните терминали от разстояние, улеснявайки плащането, тъй като дори не е нужно потребителят да вади картата от джоба/портмонето си. NFC картите се налагат на световния пазар много бързо поради опростяването на разплащателните процеси. Но крайният потребител не бива да забравя, че колкото по-лесно става за него, толкова по-лесно става и за нарушителите на закона.

Съществуват обаче начини за постигане на по-голяма сигурност. На пазара има различни продукти, които предпазват от скимиране банковите карти. А ние, българите, имаме повод за гордост, защото един от най-ефективните продукти е дело именно на българската компания SkimProt. Тя е създала защитен стикер, който се поставя на магнитната лента и пренасочва банкомата да чете необходимата за извършване на транзакция информация от чипа на картата.

Стикерът е съставен от четири отделни слоя. Най-горният е предпазен и представлява покритие, защитаващо стикера при всекидневното използване на банковата карта. Вторият е магнитна лента със записан код, указващ на банкоматите да четат чипа на картата и нули вместо информацията на картата. Третият е екраниращ слой, създаден специално за SkimProt, скриващ напълно информацията от магнитната лента на картата. Последният пък е закрепващ и е направен от лепило. То едновременно залепва добре към картата и може лесно да се отлепи при нужда, като не поврежда оригиналната лента. Продуктът е създаден от двама българи и е уникален за целия свят.

Връшайки се на NFC картите, трябва да споменем, че различни производители продават защитни технологии под формата на карти, които се поставят до банковата карта и блокират специфичната чистота, на която работят тези карти. По този начин, освен ако картата физически не бъде извадена от портмонето, сигналът се неутрализира от гореспоменатата защитна технология. Такъв продукт е разработен и от българската фирма SkimProt ЕООД.

Не забравяйте – в днешно време банковите карти са лесни за използване, но не е и никак трудно измамниците да се възползват от слабостите им. Затова е важно всеки от нас да е запознат с основните характеристики на технологиите за защита и начина, по който могат да се използват. Малко повече сигурност никога не е излишна.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички