Карина Караиванова е новият председател на КФН


Карина Караиванова е новият председател на КФН
Снимка: БГНЕС

2897

Заместник-министърът на финансите Карина Караиванова е новият председател на Комисията за финансов надзор (КФН). Това реши Народното събрание с 139 гласа "за", 24 "против" и 11 "въздържал се".

Караиванова, която беше единствена кандидатура за поста, е предложение на ГЕРБ. Досега начело на КФН беше Стоян Мавродиев, като неговият мандат изтече на 18 юни.

"Няма да правя ревизия на предишното управление на КФН", заяви Караиванова пред медиите минути, след като бе избрана.

"Това, че съм единствен кандидат не е моя вина. Приоритет в работата ми ще бъде завършване на оценката и качеството на активите на пенсионните дружества. Принципите, от които ще се ръководя в работата си, са безпристрастност и прозрачност, а до септември трябва да имам екип, с който да работя", посочи Караиванова, цитирана от БГНЕС.

Основните критики към Мавродиев бяха свързани с едноличния му и конфликтен стил на управление, довел до оставките на трима зам.-председатели – Димана Ранкова, Борислав Богоев и Николай Попов, и изпразнил финансовия надзор от експертния му потенциал чрез мащабна подмяна на професионалния състав на институцията.

През годините Мавродиев се замеси в куп скандали – от компроментирания начин, по който се издигна до поста председател, през появата му в списъка на свидетелите по делото срещу осъдения за наркотрафик Евелин Банев–Брендо, до отказа му да пусне финансови инспектори да проверят КФН.

При изслушването в бюджетната комисия преди ден Караиванова каза, че ще поиска финансов одит на институцията и, до колкото е възможно, на извършените операции за предходния мандат. Тя обеща да възстанови правомощията и независимостта на зам.-председателите, орязани по времето на Мавродиев.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички