НС отвори процедура за подаване на номинации за нов председател на КФН


НС отвори процедура за подаване на номинации за нов председател на КФН
Снимка: БГНЕС

3182

Депутатите приеха окончателните правила, по които ще бъде извършен избора на нов председател на Комисията за финансов надзор (КФН) и с това се сложи началото на 5-дневния срок за подаване на номинации.

Решението беше подкрепено от 108 гласа "за", 39 гласуваха "против", а 28 се въздържаха.

Народните представители не подкрепиха предложението на Мартин Димитров от Гражданската квота на Реформаторския блок да се даде възможност за издигане на кандидатури и от неправителствени организации. Така само депутати и парламентарни групи ще могат да внасят номинации.

Досега председател на КФН бе Стоян Мавродиев - бивш депутат от ГЕРБ, чието име бе свързвано единствено с пълна палитра от скандали по време на мандата му - включително и незаконни актове за баснословни суми срещу медии, критикуващи работата му.

Преди гласуването в пленарна зала имаше разгорещени разисквания. От ДПС заявиха, че няма да подкрепят процедурата по одобрение на правилата и избор на нов председател на КФН защото така, както е предложена, тя предвижда съкращаване на нормативно установените срокове. Така например времето за издигане на кандидатури ще бъде 5 дни, вместо обичайните 14 дни.

"Това не кореспондира с отговорността, която трябва да имаме за този орган, още повече предвид това, което предстои в сектора", посочи Йордан Цонев, визирайки започващата проверка на застрахователите и пенсионните фондове.

Депутатът от левицата Жельо Бойчев бе категоричен, че става въпрос за "един предрешен избор, избор на наш човек и сроковете и принципите нямат никакво значение за ГЕРБ".

Той припомни, че срокът за предлагане на кандидатури за председател е 5 дни - два, от които събота и неделя. За този кратък срок е невъзможно да бъде извадени всички нужни документи, особено при образование в чужбина, припомни преди дни независимият депутат Георги Кадиев. Срокът при такива процедури обикновено е 14 дни.

Бойчев изрази опасение още, че с новия председател, който ГЕРБ ще постави, партията иска да сложи ръка върху пенсионните фондове. Такива критики бяха отправяни и към министъра на финансите Владислав Горанов заради предложенията му за национализация на пенсиите.

Депутатите от управляващата коалиция не поискаха да отговорят на критиките на своите колеги, като Делян Добрев (ГЕРБ) заяви, че всъщност се бързало, защото двама от заместниците в КФН били с изтекъл мандат, което пък не било по вина на Народното събрание, а на сегашният председател.

Мартин Димитров от Гражданската квота на Реформаторския блок пък обвини БСП и ДПС, че всъщност искат председателят на КФН да остане на поста си с изтекъл мандат "до края на годината, а ако може и след това".

Единствено лидерът на ДСБ Радан Кънев застана на трибуната и заяви, че процедурата е забързана именно заради писмото на Европейската комисия, от което, според него, ставало ясно, че Европа няма да признае резултатите от тестовете на небанковата система, които текат в момента.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички