КФН изключи одитор от проверките на застрахователни и пенсионни фондове


КФН изключи одитор от проверките на застрахователни и пенсионни фондове
Снимка: БГНЕС

4263

Комисията за финансов надзор (КФН) изключи "РСМ БЪЛГАРИЯ" ООД от списъка на независимите външни проверяващи на застрахователните компании и пенсионните фондове. Това съобщиха от инститицията.

Разследване на КФН е разкрило, че документите, предоставени от компанията, съдържат съществена невярна информация.

Установени са неистински данни, дадени в процеса на избор и назначаване на независими външни консултанти за извършване на прегледи на активите на пенсионни фондове и баланси на застрахователи. В процедурите за подбор и назначаване на независими външни проверяващи кандидатите бяха задължени да предоставят международни екипи с висока квалификация и опит за извършването на прегледите. Редица международни партньори, които са били подадени от "РСМ БЪЛГАРИЯ" ООД като членове на екипите, са заявили по време на разследването, че не им е известно да са включени в такива прегледи и посочват, че подписите върху техните автобиографии не са положени от тях. Някои от тях дори заявяват, че подадените техни автобиографии са неверни.

Въпросните документи са били съществени основания за избора на компанията за проверяващ, защото са доказвали необходимата квалификация, опит и наличието на ресурси, уточнява финансовият надзор.

Освен това е установено, че "РСМ БЪЛГАРИЯ" продължава да отчита в документите, които редовно подава в КФН след началото на прегледите, че същите хора извършват работа в прегледите, докато самите те категорично са опровергали това пред проверяващите. Разкритата невярна информация включва злоупотреба с имената на ръководители на екипи, актюери и други членове на екипи в прегледите на различни застрахователи и пенсионни фондове, посочва КФН.

Разследването е било разширено, за да обхване други независими външни проверяващи, и за никой друг проверяващ не е било намерено доказателство за такава невярна информация, подчертават оттам.

Заради разкритията "РСМ БЪЛГАРИЯ" е било изключено от списъка на проверяващите. Застрахователите и пенсионноосигурителните дружества са длъжни незабавно да прекратят договорите си с дружеството и да изберат друг проверяващ от одобрените.

"Проведеното разследване и взетото решение показват, че Комисията за финансов надзор работи прозрачно в диалог с всички свои партньори. Тъй като целта на прегледите съгласно мандата от парламента е да се повиши доверието в застрахователния сектор и в сектора на пенсионните фондове, не виждаме друг начин освен отстраняването на "РСМ БЪЛГАРИЯ" ООД от процеса на извършване на прегледи и стартираме процедури за избора на надеждни международни проверяващи, които да заменят "РСМ БЪЛГАРИЯ" ООД. Независимо от всичко, ние сме решени да финализираме прегледите преди края на тази година", коментира председателят на КФН Карина Караиванова.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички