Кухи кредити и фирми бушони довели до фалита на КТБ


Кухи кредити и фирми бушони довели до фалита на КТБ
Снимка: БГНЕС

2808

Сложна схема от кухи кредити, фирми бушони и свързани лица е довела до фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ) и източването на 4 млрд. лв. от нея. Българска народна банка (БНБ) не си е свършила работата по надзора на КТБ. Това е записано в доклада Временната анкетна комисия за проверка на фалита на Корпоративна търговска банка, съобщава "Нова телевизия". Документът беше внесен в деловодството на парламента вчера, 7 юли. Това съобщава Actualno.com.

След гласуването в пленарната зала докладът ще бъде изпратен в прокуратурата, за да се установява кой, кога и срещу какво е помагал за фалита на КТБ. Ще се пишат и законови промени с тази цел.

Според доклада Цветан Василев като ръководител на банката основно е финансирал себе си и се е разпореждал еднолично с банката. Огромна част от отпуснатите кредити са били раздавани срещу малко или никакво обезпечение на фирми, свързани помежду си, както и със самия Цветан Василев. Много от компаниите са били създадени броени месеци, преди да получат кредити за милиони, като често одобрението се давало буквално в деня на искането. 

След това милионите се връщали обратно през други фирми, за да финансират бизнес начинания на собственика и кръга му. За да се поддържа наличност на средства в банката, се привличали нови и нови депозанти благодарение на високи лихви. С допускането и непресичането на тези практики се е дала възможност банката да функционира като пирамида.

По този начин на "фирми бушони" са били раздадени над 3.5 млрд. лв. Същевременно стана ясно, че бившият премиер Иван Костов е призован да се яви днес на разпит в следствения отдел на Софийска градска прокуратура (СГП). „Той ще дава показания по две досъдебни производства – за преференциалната лихва, предоставена му от Корпоративна търговска банка (КТБ) и за това как неговата Лаборатория за управление на риска е получавала пари от банката“, уточнява пред вестник „Труд“ информиран източник.

Къде са били БНБ, ДАНС и КФН в цялата схема прочетете в Actualno.com.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички