Международни инвеститори са подали иск за възстановяване на 172 млн.долара загуби от КТБ


Международни инвеститори са подали иск за възстановяване на 172 млн.долара загуби от КТБ
Снимка: БГНЕС

1921

Група международни инвеститори, включваща хедж фондове, които са базирани в САЩ и Лондон, са подали иск за възстановяване на техни загуби за около 172 млн. долара в резултат на фалита на Корпоративна търговска банка АД (КТБ). Това съобщава The Wall Street Journal, цитирайки източник, запознат с въпроса и видял подадения иск, съобщава националното радио.

Според информацията на американското финансово издание, в края на миналия месец групата инвеститори е предявила официален иск пред настоящите управляващи в КТБ (пред назначените преди време синдици на банката), след като банката не е изкупила обратно притежаваните от тях корпоративни облигации, емитирани преди време нея.

В момента ние обсъждаме множество възможности - от местни искове, свързани с процедурата по несъстоятелност на КТБ до директни искове, насочени срещу Република България в международните трибунали, както и до разследването на движения на активи на банката от страна на служители на българското правителството, заяви Даниел Фрейфелд, ръководител на базирания във Вашингтон фонд Callaway Capital Management - един от фондове, който участва в задействането на исковете.

Други инвеститори в тази група от международните кредитори са базирания във Великобритания хедж фонд Родий Capital, както и мениджъри, управляващи активи в САЩ и в Европа. Според информацията на The Wall Street Journal в тази група участва и български пенсионен фонд, но без да се уточнява негово име.

Агенцията цитира Министерството на финансите на България, че то не е било уведомено за подадения иск и е отказало да направи по-нататъшни коментари по казуса.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички