Левицата вече не иска промяна на данъчната система


Левицата вече не иска промяна на данъчната система
Снимка: БГНЕС

2202

Въпреки че няколко пъти е предлагала връщане на прогресивното данъчно облагане, БСП смята, че в момента системата трябва да остане такава, каквато е. Тази позиция на представителя на партията Борислав Гуцанов (на снимката) бе изразена по време на 11-тата годишна среща на бизнеса с правителството и посрещната с аплодисменти от аудиторията. Все пак Гуцанов си остави вратичка, като заяви, че трябва да се помисли за по-високи данъци за хората с най-високи доходи.

Запазването на настоящата данъчна система и плоския данък бе сред нещата, около които ГЕРБ, БСП и Реформаторския блок се обединиха. Другото бе нуждата от повече, но и по-ефективно оползотворени пари за образование.

От БСП предложиха създаването на два нови държавни фонда с цел стимулиране на икономиката – фонд „Индустрия“ с капитал от 500 млн. лева и фонд „Иновации“ с капитал от 150 млн. лева. Делян Добрев от ГЕРБ обаче категорично заяви, че държавата не бива да се меси до такава степен в индустрията. „Ако идеята ви е държавата да се прави на предприемач, ние твърдо няма да я подкрепим“, обърна се той към Гуцанов.

По думите на Добрев две са мерките, около които управляващите партии трябва да се обединят – намаляването на административната тежест за бизнеса и развитието на капиталовия пазар. „Време е да обърнем пирамидата – административната тежест да пада върху самата администрация вместо върху бизнеса. Това ще доведе и до напредък при електронното управление“, заяви той.

Мартин Димитров от Реформаторския блок изцяло отрече тезата на БСП, че с повече разходи ще се постигне по-висок растеж. „Напротив, това ще влоши кредитния ни рейтинг и инвестиционния климат. Не бива и да се допускат мегаломански проекти като „Белене“ - с тях рискуваме всичко постигнато“, заяви той.

Според Димитров трябва и да се спре масовата практика законодателство да се приема без оценка на въздействие и без допитвания до засегнатите страни, което – по думите му – у нас случва повече от глупост, отколкото от злонамереност.

"Ние сме за ограничена намеса на държавата в икономиката, но е важно да има силни регулатори", допълни Димитров и подчерта, че е важно да запазим независимостта си от ЕС по отношение на определянето на данъци.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички