Лихвите по депозитите - безпрецедентно ниски през февруари


Лихвите по депозитите - безпрецедентно ниски през февруари
Снимка: iStock/Guliver

2282

Пореден спад на лихвите. Данни на БНБ за февруари 2017 г. сочат, че средните за пазара лихви и по депозити, и по кредити и в левове, и в евро са отчели понижение.

Причината вероятно е в това, че известно количество банки – по-малките на пазара, до съвсем скоро поддържаха нива сравнително високи за пазара. Именно те предприеха понижения през миналия месец на предлаганите нива.

При всички случаи лихвите по депозитите са безпрецедентно ниски – 0.24% средно за пазара за левов депозит до една година и 0.29% за влогове в евро.  Прогнозата и на БНБ ("Икономически преглед", брой 4, 2016 г.) за първата половина на тази година е за задържане на лихвените проценти по новите депозити на достигнатите ниски нива.

В същото време продължава намалението и на лихвите по кредитите – и за фирми, и за домакинства. Логично е ниската цена, на която се финансират банките от местния депозитен пазар, да се отразява и на цената на заемите. Лихвите по новите жилищни кредити вече са малко над 4% (в левове 4.24%, в евро 4.19%). В еврозоната средната цена за този тип заеми е около 2.2%. Прогнозите са, че в следващите няколко години ще се наблюдава много силно приближаване на нивата на пазара тук с тези във валутния съюз.

Логично общата цена на заемите – лихви, такси и други разходи, известна като годишен процент на разходите (ГПР), също продължава да спада. Това се дължи най-вече на понижението на лихвата, която е основен компонент. При заемите за бизнеса цената на новодоговорените също продължава да намалява, като е малко над 3% в левове средно за пазара (3.80%).

В един от сегментите на кредитите за нефинансови предприятия заеми в евро, има повишение на лихвата с 0.33 процентни пункта до 5.12%. Повишение е отчетено и при депозитите в евро с 0.07 пр.п. до 0.21%. Това вероятно е месечна корекция резултат от еднократен ефект, което се наблюдава и през предишни месеци и не променя общата тенденция, като в следващия месец движението е в обратна посока.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички