Лихвите при бързите заеми удрят 300%


Лихвите при бързите заеми удрят 300%
Снимка: iStock/Guliver

6250

Лихвите при бързите кредити достигат до 300%. Ако ни трябва по-голям заем, е най-добре да го вземем от банка, където те са 7-8%. Това заяви кредитният експерт Тихомир Тошев пред националната телевизия.

Той посъветва бързите заеми да се вземат в малки суми до 200-300 лева и да се връщат в максимално кратък срок, тъй като сумата се оскъпява много бързо. „Такъв кредит трябва да се взема 2 седмици до заплата“, посочи Тошев. По думите му никога не трябва да се тегли повече от един бърз кредит.

„Много от фирмите за даване на бързи кредити заобикалят закона. Промените в законодателството преди две години, които наложиха някои ограничения на дейността на фирмите, отпускащи бързи кредити, се оказват недостатъчни“, коментира Тошев. Според него въвеждането на таван на оскъпяването на бързите кредити например не е проработило, тъй като фирмите са намерили много начини, с които да заобиколят изискването за максимално оскъпяване. Той даде за пример таксата "поръчител", която не влиза в изчисляването на годишния процент на разходите по кредита и така тихомълком го оскъпява.

„Ако бързите кредити се дават по правилата - обясняват се всички плюсове и минуси, те много често са полезен продукт. Подобни продукти има в почти всички европейски държави. В България обаче има много злоупотреби, а фирмите, които отпускат такива заеми, не дават пълната информация на клиентите си относно лихвите, правилата на обслужване, наказателните такси и като цяло всички клаузи по договорите“, поясни експертът.

Подобни продукти има в почти всички европейски държави. В България обаче има много злоупотреби, а фирмите, които отпускат такива заеми, не дават пълната информация на клиентите си относно лихвите

 

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички