Лукарски: Полагаме усилия Бургас да привлича повече крупни инвеститори


Лукарски: Полагаме усилия Бургас да привлича повече крупни инвеститори
Снимка: БГНЕС

3094

Индустриалната зона в Бургас е един от успешните примери за добро взаимодействие между централната и местна власт за постигане на икономически просперитет не само на регионално, но и на национално ниво. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски при откриването на форум „ДА! На българската икономика“ в гр. Бургас. На събитието присъстваха още зам.-министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева, областният управител на Област Бургас Вълчо Чолаков, кметът Димитър Николов и председателят на новоучредената местна организация на КРИБ Стоян Караненов.

По думите на Лукарски индустриалната зона в Бургас се превръща в притегателен център за крупни международни и местни производители и катализатор за привличане на инвестиции в региона. Една от тези компании е световният автомобилен производител Volvo, която планира да изгради свой център за обслужване и продажба на пълната гама товарни автомобили от марките "Volvo" и "Renault".

„Важно е да привличаме утвърдени чуждестранни компании като тази, защото това е сериозен знак, че инвестиционната среда и услугите, които предлагаме са качествени и атрактивни“, посочи още икономическият министър.

По негови думи за активизиране на процеса за привличане на стратегически инвеститори, България се нуждае и от съвременна нормативна уредба, която да регламентира дейността и развитието на индустриалните зони и технологичните паркове като предпочитани локации от големите инвеститори. Именно това е един от проектите, върху които работи Министерство на икономиката. Промени се готвят и в Закона за насърчаване на инвестициите, така че да се предлагат насърчителни мерки според индивидуалните нужди на инвеститорите.

Министърът коментира и някои от конкретните проекти за насърчаване икономическото развитие на бургаския регион. Той пое ангажимент Министерство на икономиката да обсъди възможността за създаване на регионално представителство на Българска агенция за инвестиции (БАИ) в Бургас. Идеята за това беше лансирана на форума от кмета на града Димитър Николов. „Общината очаква решение за предоставянето на бившото военно летище в Равнец за изграждане на индустриален парк, което ще допринесе за привличането на големи инвеститори, които се нуждаят от крупни терени“ обясни Николов.

По-рано днес в Бургас министърът на икономиката участва в представяне на две отворени за кандидатстване процедури - "Енергийна ефективност за малките и средни предприятия“ и „Развитие на управленския капацитет и растеж на МСП“ по ОПИК. Безвъзмездната помощ по тези проекти е в размер на над 7.11 млн. лв. По думите Лукарски ОП „Иновации и конкурентоспособност“ е сериозен катализатор за бизнес активността в региона.

71 са реализираните в Бургас проекти по данни за предходната програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика”. Проектите са били на обща стойност 55 млн. лв. Като 30 млн. от тях са били безвъзмездна финансова помощ.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички