Малките земеделски и търговски фирми най-често теглят кредити


Малките земеделски и търговски фирми най-често теглят кредити
Снимка: iStock/Guliver

3334

Малките и микрофирми, работещи в сферата на земеделието и търговията, най-често теглят нови кредити. Това сочи анализ на сделките на Райфайзенбанк (България) за 2015 г.

Секторът "Земеделие" заема дял от малко над 37% от новите кредити, отпуснати в сегмент "Микропредприятия". Следват го сектор "Търговия" с повече от 25%, "Производство" с близо 10% и "Транспорт" с около 8 на сто.

„През 2015 г. наблюдавахме повишен интерес от страна на малките фирми към инвестиционно финансиране, като обемът от новите кредити, които се ползват за инвестиции, отчита ръст от 37% спрямо година по-рано“, коментира Светослав Пиралков, началник отдел „Микробизнес“ в Райфайзенбанк.

Инвестиционните кредити увеличават и дела си в портфейла на банката, като вече представляват повече от половината от обема новоотпуснати заеми през 2015 г. в сегмента "Микробизнес".

„Това отчасти е в резултат на по-ниските нива на лихвите, които намаляват с около един процентен пункт при обезпечените и необезпечените кредити спрямо 2014 г. Други фактори, които влияят, са положителните нагласи за развитие на икономиката у нас и стартирането на новия програмен период по оперативните програми на ЕС“, допълни Пиралков.

Според данните, макар и минимално, през 2015 г. се повишава и средната сума на микрокредита, като достига 52 222 лв. спрямо 50 592 лв. през 2014 г.

Около 1/3 от кредитополучателите се възползват от програми за финансиране от Европейския съюз или Националния гаранционен фонд, по които банката отпуска специализирано финансиране за малкия бизнес. Над 14% от всички отпуснати нови кредити са по схемата за единно плащане на площ (СЕПП), от която се възползват земеделските производители.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички