Манолова: Липсата на закон за личния фалит убива предприемачеството


Манолова: Липсата на закон за личния фалит убива предприемачеството
Снимка: БГНЕС

3159

Свръхзадлъжнялостта е проблем не само на хората и техните семейства, но и на кредиторите, на обществото, държавата, дори на фиска. Тези проблеми бутат хората, образно казано, към сивата икономика и емиграция. Те са комплексни и трябва да се търсят решения. Това заяви омбудсманът Мая Манолова пред националната телевизия.

Статистиката сочи, че над 12% от кредитите у нас попадат в графата "лоши кредити". Според Манолова, основна причина за това е цикличният характер на икономиката, както и свръхразвитият пазар на кредитни услуги.

"Една от причините е и българското законодателство, което превръща българския гражданин в най-беззащитното лице. Няма защита за предприемчивия гражданин, който е поел риска да започне икономическа дейност, което е огромен проблем за обществото", коментира омбудсманът.

Не предприемем ли законопроект за личния фалит, ние убиваме предприемчивостта на младите хора. Не може да има стабилна държава при финансово нестабилни граждани, това е илюзия, категорична е Манолова.

По повод изготвения законопроект за личния фалит, омбудсманът обясни, че преди това е направено европейско сравнително правно проучване за това как в отделните държави са изписани тези закони и как функционират.

Тази тема не е нова за никоя от българските институции. Този закон ще превъзпита банките, финансовите институции, че те не могат да те бутат в ъгъла и да ти вземат въздуха, допълни Манолова.

Според нея, политическата подкрепа за законопроекта ще бъде изключително трудна задача.

"Депутатите се разсейват, когато става дума за теми, по които има сериозни икономически интереси, когато има разлом между интересите на гражданите и финансово и икономически силните. Затова аз ще насоча своите усилия да обясня на тези субекти, че това е и в техен интерес, че законът няма да пази недобросъвестните", допълни Манолова.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички