Менда Стоянова била "изненадана" от увеличението на максималния осигурителен доход


Менда Стоянова била "изненадана" от увеличението на максималния осигурителен доход
Снимка: БГНЕС

3153

За мен беше изненада повишаването на максималния осигурителен доход (бел. ред. – правителството реши след среща със синдикатите доходът да стане 3000 лева, но парламентът трябва да го одобри със Закона за държавното обществено осигуряване). Това заяви председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова

В тригодишната прогноза на правителството беше записано доходът да остане 2600 лева, напомни Стоянова пред bTV, като добави, че сега се дава друг знак и това не е добре. От друга страна обаче разчетът показвал, че ще бъдат засегнати няколко хиляди души, което не е кой знае какво, но ще бъдат засегнати много работещи в IT сектора, а идеята на държавата е да се развива иновативна икономика.

Относно очертаващото се решение таванът на пенсиите да не пада, а от 1 юли да стане 1200 лева, Стоянова настоя и, че пенсионната система не е солидарна и всеки трябва да получи толкова голяма пенсия, колкото е изработил. Нямало обаче натрупвания и сега работещите работят за пенсиите на сегашните пенсионери, като за това били виновни времената на комунизма, когато „парите отиваха незнайно къде”. Освен това, сега ще се пенсионират хора със стаж само 18 години през този век, а предишният им стаж бил във времена, когато нямало адекватни осигуровки. Депутатът от ГЕРБ заяви и, че половината от бюджета на НОИ идва от данъци, а това означавало по-малко пари за полиция, за армия.

Тя не се съгласи и, че управляващите „посегнали” на най-бедните хора, с най-старите автомобили. Формулата за изчисляване на автомобилния данък сега се променя – досега на челно място била мощността, но заради намаляването на мощността през годините се оказало, че картината се изкривява – затова влиза и екостандарт.

Политически неволи

Същевременно Стоянова категорично отговори "не" на въпрос дали очаква някой от партньорите на ГЕРБ да ги изненада неприятно при гласуването на вота на недоверие следващата седмица. Тя не коментира взаимоотношенията при "Обединени патриоти", не коментира и обвиненията на зам.-председателя на НФСБ Валентин Касабов, че Сидеров ходи на инструктаж при Ахмед Доган. Стоянова даде и "благословия" всеки да си партнира с когото иска, докато се изпълнява управленската програма, визирайки обявения съюз на Сидеров с Николай Бареков. На изричен въпрос какъв знак дава на обществото този съюз и снимката на Борисов, Бареков и Сидеров, Стоянова отвърна, че не знае защо във всяка среща и снимка се търсят задкулисни и подмолни договорки.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички