Менда Стоянова: Класът за прослужено време е остаряло понятие


Менда Стоянова: Класът за прослужено време е остаряло понятие
Снимка: БГНЕС

2883

Като икономист смятам, че класът е остаряло понятие. При държавните служители класът стана част от основната заплата и не получиха намаление в заплатите си. Това каза пред журналисти в Народното събрание председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова за предложението на работодателите класът прослужено време да отпадне.

„Същото трябва да се направи и в Кодекса на труда, за да има равнопоставеност между начина, по които се образува заплатата на държавните служители в цялата администрация и частния сектор“, посочи тя, цитирана от "Фокус".

„Това дали имаш повече години прослужено време не означава, че ти си по-високо квалифициран и имаш по-добра производителност от някой млад човек, който е започнал работа преди 5 години. Има много случаи, в които това е обратнопропорционално“, коментира Менда Стоянова.

По думите ѝ размерът на заплатата на всеки един работещ трябва да отговаря на неговата квалификация и производителност на труда. „Ако работникът например има заплата от 300 лева и получава 100 лева клас, той ще влезе в основната му заплата. Тя ще стане 400 лева и той няма да бъде ощетен“, обясни Менда Стоянова.

Плащанията в брой

На комисия не чух нито един смислен пример, даже нито един, от колегите от останалите парламентарни групи, които не го гласуваха и прагът остана 10 хил. лева. Не чух смислен аргумент каква покупка над 5 хил. лева би затруднила физическо лице, аз нямам такъв, заяви Стоянова за предложението на ГЕРБ прагът за плащания в брой да бъде 5000 лева, което бе отхвърлено от комисията.

„Тяхното гласуване според мен беше малко емоционално, защото не искам давам квалификации, че защитават сивия сектор. Предложихме 5000 лева, защото това е балансът между това да има мярка, която да носи своите положителни страни за бюджета и това да не се затрудни стопанския оборот“, обясни Менда Стоянова.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички