МФ няма да проведе предвиденото за юни емитиране на нов външен дълг


МФ няма да проведе предвиденото за юни емитиране на нов външен дълг
Снимка: БГНЕС

1894

Министерството на финансите взе решение да не проведе предвидените в емисионния календар за месец юни 2015-а година аукциони за продажба на държавни ценни книжа.

Решението на министерството е в резултат на оценката за текущото по-добро изпълнение на приходната част по консолидираната фискална програма и с оглед на високото ниво на фискалния резерв.

Силно волатилната през последните седмици обстановка на международните капиталови и дългови пазари е допълнителен мотив за отмяна на планираното за юни емитиране на нов вътрешен дълг, допълва министерството на финансите.

През последните седмици имаше агресивни разпродажби на глобалните дългови пазари и в частност на пазарите на облигации в еврозоната и САЩ, което доведе до рязко повишение на доходността (на лихвите) на дълговите книжа в световен план.

По-рано днес доходността на 10-годишните немски облигации се повиши над важното ниво от 1% за пръв път от септември 2014-а година, след като само два месеца по-рано (през април) лихвите на германските дългосрочни книжа удариха историческо дъно от едва 0,05%.

В същото време очакванията за скорошно първо повишение на лихвите на Федералния резерв доведе до ръст на доходността на 10-годишните американски облигации към 2,493% - най-високо ниво от 30-и септември 2014-а година.

Министерството на финансите на България, в качеството си на емитент на ДЦК, посочи, че ще продължи да наблюдава внимателно пазарната ситуация и през следващите месеци ще провежда емисионна политика, съответстваща на нуждите на бюджетното финансиране при възможно най-благоприятни условия.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички