Муравей Радев: Моделът КТБ е осъществен с държавна политическа подкрепа


Муравей Радев: Моделът КТБ е осъществен с държавна политическа подкрепа
Снимка:

2003

Моделът на Корпоративна търговска банка (КТБ) е осъществен с държавна политическа подкрепа. Това заяви пред БНР бившият финансов министър Муравей Радев. По думите му определени служители, а не самите институции - като Българската народна банка (БНБ), прокуратурата и ДАНС, носят персонална отговорност за сриването на четвъртата по големина банка в България.

Радев припомни, че банките имат право да кредитират до 25% от собствения си капитал фирми на свързани лица. "Ако собственият капитал на банката в нейния разцвет беше близо 700 милиона, 25% (към 140 милиона лева) би могъл да даде на такива свързани лица Цветан Василев. Той е дал повече от 20 пъти над този размер. Три милиарда и половина е пръснал по такива фирми - свързани с него лица. Това е порочният модел. И този модел не може да съществува без чадър върху него. Много хора знаят какво точно се е случило и сега са длъжни да кажат как се е случило", заяви Муравей Радев.

Муравей Радев бе категоричен, че проблемът с Корпоративна търговска банка е изолиран за българската банкова система.

Банкерът Левон Хампарцумян също беше заявил: "Аз мисля, че цялата политическа класа в България се ужаси от това какво се случи с КТБ, защото между тях няма напълно невинни.

Муравей Радев коментира и кризата в Гърция, като каза, че тя и евентуалното излизане на страната от еврозоната няма да дестабилизира българските банки с гръцко участие, защото те не притежават гръцки държавен дълг .

"Вместо Гърция да потъне, България може да изпадне в незавидно положение, ако създаде една нова банкова криза. Никакви причини няма, ако те (гърците - бел.ред.) върнат драхмата и се откажат от еврото, Европейската централна банка да не продължи да подкрепя други банки в рамките на ЕС - като нашите например. Така че за мен никаква опасност тук не съществува", каза той.

От БНБ вчера заявиха, че кризата в южната ни съседка няма да окаже негативно влияние на банките у нас.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички