НАП очаква 40% от данъчните декларации да бъдат подадени онлайн


НАП очаква 40% от данъчните декларации да бъдат подадени онлайн
Снимка: БГНЕС

3465

Акцентите тази година в данъчната кампания са два. Единият е тя да бъде позната на хората с максимално малко промени и това е спазено, вторият акцент е да се използват значително повече електронните услуги, индикации, за което също има. Това заяви Боряна Георгиева, директор обслужване в НАП, предаде БГНЕС.

Първата подадена данъчна декларация за тази година е пусната онлайн в ранните часове на 1 януари. До момента 3 хил. предприятия са изпратили отчетите си.

През настоящата година от НАП искат повечето декларации да бъдат подадени онлайн. До момента има 1000 подадени декларации, като половината от тях са пуснати онлайн. Очакванията са 40% от всички данъчни декларации да бъдат подадени по интернет. Около 600 хил. души трябва да подадат данъчни декларации без да се броят 1 млн. родители, които могат да се възползват от данъчни облекчения за децата си. Някои от тях обаче може да се възползват да вземат облекченията през работодател.

От НАП са изпратили на 200 хил. родители писма за данъчните облекчения, от които могат да се възползват.

Георгиева обясни, че през тази година данъчната кампания ще бъде със същите срокове на подаване. Заради празниците дори те ще бъдат до 3 май. Същият ще бъде и начинът за подаване на данъчни декларации, както и работното време, което като всяка година ще бъде плаващо и без обедна почивка. Запазва се и почти същият образец на данъчната декларация. Единствените различия са в някои от приложенията, както и това, че може да се впише пълномощник.

Изплащанията на възстановени суми също ще става до 3 май, като ще се осъществява по посочена банкова сметка. Георгиева обясни също, че няма да има и промени в банковите сметки. В случаите, когато трябва да се възстановяват суми, трябва да бъде попълнено съответното приложение и да се впише банковата сметка, по която да бъдат преведени парите.

Единият от двамата родители има право на данъчни облекчения за деца, които са върху данъчната основа, а не от данъка. За едно дете те са 200 лв., за две деца са 400 лв., а за три и повече деца са 600 лв. Условието е детето да не е пълнолетно и да бъде в страната. Родителите с деца с увреждане могат да получат данъчни облекчения от 2200 лв. Това стана, като единият родител взима едното облекчение от 2000 лв. заради увреждането на детето, а другият родител взима стандартните 200 лв. Условието тук е да бъде приложено към декларацията решение на ТЕЛК, с което се установява, че детето има 50% и над 50% инвалидност.

Увеличава се прогресивно и подаването на данъчни декларации по интернет с използването на персонален идентификационен код (ПИК). Подалите така декларациите си могат да използват 5% отстъпка от размера на данъка, който трябва да се довнесе. За целта трябва да се внесе декларацията по интернет, това да бъде направено до 31 март, преди подаването на декларацията лицето да няма задължения към НАП, както и сумите да бъдат изплатени към НАП до 3 май.

Сред ползите на ПИК е и това, че регистрацията и получаването на кода става бързо, а с нея могат да се използват и други услуги на НАП.

Анастас Троянски от НСИ заяви, че всички предприятия, регистрирани по ДДС ще се отчитат в НАП само онлайн. От НАП напомниха и какви са санкциите при невнесена декларация - тя е 500 лв., а ако са подадени грешни данни в декларацията, глобата е 1000 лв. за първо нарушение.

Относно станалата популярна лотария на НАП стана ясно, че 350 хил. българи са подали 7 млн. касови бележки за 100 млн. лв. в лотарията на НАП. След лотарията има допълнително 19 млн. лв. влезли във фиска заради това, че хората изискват касовите си бележки, каквато е и основната цел на тази лотария.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички